Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.08.08
Óriási aszály tombol az országban, sok helyen szinte alig lesz termés, de a magyar gazdák a nehézségek ellenére is segítik a rászorulókat. Jó példája ennek, hogy idén is több ezer gazda ajánlott fel búzát a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak. A Program részeként a Kárpát-medence magyar gazdái által felajánlott búza ünnepélyes összeöntésére idén augusztus 5-án, Hajdúnánáson került sor.

A szervezők, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén Hajdúnánáson szervezték meg a program kiemelt eseményét, a Kárpát-medencei Búzaszentelés Ünnepét. A rendezvényen mind a 19 magyarországi megye, a határon túli térségek és a diaszpórában élő magyarok is képviseltették magukat, szimbolikusan összeöntve a Magyarok Kenyere programban felajánlott gabonát.

Az ünnepségre az új kenyér további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek meg: idén a kovász
Felvidékről, a só az erdélyi Parajdról, a víz pedig Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától érkezett. Így
együttesen áldották meg az összefogás, összetartozás jelképeit, majd az idei első terményadomány
útjára indult a helyi Csiha Malomba.

A búzagyűjtés egészen augusztus végéig folytatódik, egyben határon innen és túl elindul a liszt őrlése és csomagolása. Újdonság az idei évben, hogy a program részeként már gluténmentes élelmiszereket is eljuttatunk az érintett adományozottaknak.
A programmal kapcsolatos további információk: http://magyarokkenyere.hu

Fotók: NAK Forrás: magosz