Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.08.05

A megújulás jegyében rendezik meg idén az Arcus Temporum művészeti fesztivált augusztus 26. és 28. között a Pannonhalmi Főapátságban.

A fesztiválon idén is a klasszikus és a kortárs művészet lép párbeszédre, az időívek hídjának két pillérét idén Bach és a kortárs Lera Auerbach zenéje adja. A barokk zeneszerző műveit a Keller Quartet, míg Lera Auerbach zenéjét a Concerto Budapest adja elő Keller András vezényletével a nyitónapon.

Lera Auerbach saját szonátájának európai bemutatóját szombaton tartja a fesztivál művészeti vezetőjével, Keller András hegedűművésszel.

A programsorozaton fellép még az Anima Musicae, a Classicus Quartet, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Csalog Gábor, Kaczander Orsolya, Perényi Miklós és Fenyő László.

A fesztivál irodalmi díszvendége Nádas Péter Kossuth-díjas író lesz, akinek Saját halál című műve elevenedik meg a színpadon Dömötör András rendezésében. Az íróval személyesen is találkozni lehet, megújulásairól Bazsányi Sándor irodalomtörténész, esztéta kérdezi, emellett a Bencés Gimnázium Galériában látogatható lesz fotókiállítása is.

A fesztivál része ezúttal is az Arcus Junior Alkotótábor, ahol a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói a rigai, a római és a drezdai művészeti egyetemek két-két hallgatójával közös alkotást hoznak majd létre a “Szent Hegy” és a bencés szerzetesközösség lelkiségéből ihletet kapva.

A művészeti fesztivált hagyományosan spirituális programelemek is gazdagítják, amelyek során a látogatók bekapcsolódhatnak a bencés szerzetesközösség napirendjébe, egyebek mellett imádságokba és szentmisékbe.