Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2022.07.24
Nápoly meglátogatása nem lenne teljes anélkül, hogy megnéznénk Pompejit. A vulkáni törmelékkel és hamuval ellepett ókori város titkait még ma is kutatják a régészek. A helyszínen magunk fedezhetjük fel, hogyan éltek Pompeji lakosai, akik néhány óra alatt mind meghaltak az általuk addig veszélytelennek hitt Vezúv kitörése miatt.

Pompeji katasztrófa sújtotta területe ma is az egyik legkülönlegesebb hely a világon. A Nápoly városközpontjától mindössze félórás útra fekvő romok jelenleg is látogathatóak, turisták tömegeit vonzzák, a római Colosseum mellett az egyik leglátogatottabb műemlékek sorában található.

Pompeji az ókori Római Birodalom egyik leggazdagabb városának számított. Lakói szemlátomást imádták az életet, rajongtak a szépségért, és falták az élet örömeit. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a pompás ízlésről árulkodó épületek, a gazdagságról mesélő freskók, vagy akár a buja élvezetek háza, a bordély, melyben még ma is látható az egykor megvetett ágy.

Fotó: Koczka Máté

Pompeji katasztrófája a Vezúv 78-as kitöréséhez köthető. Az addig a lakók által békésnek hitt hegy robbanásos kitörése következtében hirtelen mérgező forró gázokból, olvadt kőzetekből és törmelékből álló több száz fokos ár zúdult alá. Az áldozatok nagy része az eddigi kutatások szerint ettől fulladhatott meg, míg másokat a hamueső miatt leszakadó gerendák, tetőzetek ütöttek agyon.

Hosszú időn át azt sem tudták, merre lehetett pontosan az egykor virágzó hely. Véletlenül fedezték fel mintegy 1500 év múlva, a 16. században, amikor a Sarno-folyót szabályozták. Aztán később, csak a 18. század közepén kezdték el a feltárásokat, és a mai napig kutatják a területet. Turistaként is számos régésszel és ásatással találkozhatunk. A rekonstrukcióhoz néha a legmodernebb technológiát is bevetik: a töredékek kiegészítésében a mesterséges intelligencia és a robotok segíthetik a régészeket.

Fotó: Koczka Máté

A munkálatok során egymás után kerültek elő a finom hamuréteg alatt hihetetlen állapotban megmaradt épületek, egy rég volt kultúra nyomai, és ami a legdöbbenetesebb, egykori lakosainak kővé dermedt földi maradványai is.

A város számos egykori lakója utolsó pozíciójában, tevékenységében dermedt kővé a forró vulkáni hamu alatt: a 19. századtól 86 ilyen test került elő látható arcvonásokkal. Sokukon még a ruhák is kivehetők.

Fotó: Koczka Máté

Pompeji területén a lejtős talajba épített Nagyszínház, a Teatro Grande mellett kisebb fedett római kori színház épülete maradt meg. A mai napig látható a piac, a gladiátorok laktanyája, a lakóépületek és villák sokasága.

Fotó: Koczka Máté

Pompeji látogatását nem érdemes kihagyni, ha már Olaszországban járunk. Az óriási terület bejárására tanácsos legalább egy napot szánni. A romokat bejárhatjuk magunk, egy a helyszínen biztosított digitális térképpel. Bérelhetünk egy szerkezetet, ami hangkommentárokat fűz a látottakhoz, vagy plusz díjért, előre szervezetten csatlakozhatunk egy idegenvezető csoportjához is.

Fotó: Koczka Máté