Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2022.07.24
2022 júniusában nyitott meg Franciaország egyik leghíresebb prehisztorikus régészeti lelőhelyének, a Cosquer-barlangnak a mindenki számára látogatható replikája. Az évek óta készülő múzeum lehetőséget kínál az egyébként tiltott barlang felfedezésére – mindezt ráadásul egy egyedülálló járműben történő utazás során.

1985-ben egy francia búvár, Henri Cosquer, Marseille mellett a tenger alatti 37 méteres mélységben egy barlang bejáratát fedezte fel. Bejutva hatalmas meglepetésben volt része: különleges barlangrajzokat talált. A tudósok vizsgálatai kimutatták, hogy a rajzok két periódusban készültek. A régebbi 55 rajz kora átlagosan 28 ezer év, ezek kréta, okker, szén és állati zsír keverékéből készültek.

Fotó: Cosquer Méditerranée

Franciaország egyik leghíresebb prehisztorikus régészeti lelőhelye nehezen megközelíthető, mivel bejárata víz alatt van. Ráadásul a tengerszint globális emelkedése áradást okozott a barlangban, amely azzal fenyeget, hogy a történelmi metszetek eltűnnek.

Így hát különös módszert eszeltek ki a Cosquer-barlang megmentésére: egy új helyszínen rekonstruálták és láthatóvá tették azt a nagyközönség számára. Az eredmény a Cosquer Méditerranée, egy új múzeum, amelyet teljes egészében a barlangnak szenteltek.

Fő attrakciója egy 35 perces élmény, amely egy misztikus utazást tartalmaz a barlang belsejébe. A vendégek az Exploration Modules nevű lánctalpas járműben foglalnak helyet, amely egy 220 méter hosszú ösvényen halad át a barlangon, közvetlenül a vízszint felett. A túra körülbelül 35 percig tart, és egy automata hangkommentár kíséri (angol vagy francia nyelven). A 44 darab hatfős személyszállító járművet egy holland cég készítette kifejezetten erre a célra.

Fotó: Koczka Máté

A másolat régészcsapatok által gyűjtött háromdimenziós adatok felhasználásával, mintegy 23 millió eurós (kilenc milliárd forintos) beruházással készült. Valamivel kisebb, mint az eredeti barlang, de tartalmazza az összes festmény és a karcolatok 90 százalékának másolatát is.

A világon egyedülálló múzeum két és fél éven át készült. A mű sziklafalat a francia Atelier Artistique du Béton (AAB) és az SG építette. A valósághű barlangászati élmény mellett a múzeumban filmvetítéssel, a víz alatti búvárkodásról szóló kiállítással és egyéb tárlatokkal is várják a látogatókat.

Fotó: Patrick Aventurier

Hogyan lehet meglátogatni?

A múzeum festői környezetben, a marseille-i vízparton, a Robert Laffont sétányon található, körülbelül 10 perces sétára a Vieux Port vagy a Joliette metróállomástól.

A jegyek 18 éves kor felett16 euróba kerülnek; 10-17 éves gyermekek 10 euró; 6-9 éves gyermekek pedig 5 € az ára. 6 éves kor alatt ingyenes. Biztonsági okokból 3 év alatti gyermekek nem léphetnek be a kiállítás barlangi részébe. További információ: www.grotte-cosquer.com