Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.07.19
Most már nem mondhatjuk, hogy kevés vonat indul fővárosunkból Kassára. Akár kétóránként is megkezdhetjük az utazást Budapestről. Ugyanis május első hetétől napi kettőről hatra gyarapították a vasúti járatokat Budapestről Kassára és vissza Budapestre.

A Kassa megyei régiós turisztikai hivatal erre azonnal reagált és a Bakancslista látnivaló-kampányukat a magyar látogatókhoz igazították, tematikus bakancslistát állított össze, amelyen magyar nyelven ajánlják a kelet-szlovákiai metropoliszt. Kassán a kiemelkedő érdekességeket, a Fő utca látnivalóit, a korzózást, Márai Sándor életútjának megismerését, sörözést a Lőcsei-házban, a város legöregebbi polgári épületében, amely most söröző. A Bakancslistára a gömöri, a tokaji régió szlovák része, vagy Bodrogköz is felkerült.

Kassa régiós turisztikai hivatala magyar újságírókat hívott meg, hogy a bakancslistákon szereplő területeket megmutassák, valamint megnézzék azokat a falfestményeket, amelyek megkapták az Európai örökség címet. A kassai régió 6753 kilométer, közel 800 ezren lakják, 17 várost és 440 falut foglal magában. A régióhoz tartozik Gömör, Szepesség, Kassa és környéke, valamint Zemplén.

Soňa Jelínková (Szlovák Turisztikai Képviselet) vezetésével keltünk útra. Majdnem egy éve már, hogy benevezték a középkori Gömöri és Kishonti falfestményeket és tizenkét templomnak sikerült az Európai Örökség címet megszereznie. Az Európai Bizottság nemzetközi szakértői testülete úgy döntött, hogy megadja a European heritage label (EHL) címet az evangélikus templomokban levő festményeknek Gecelfalván, Ochtinaban, Csetneken, Kövin, Karaszkón, Kiétén, Rimabányán és Rimabrézón, római katolikus templomokban Hizsnyón, Gömörrákoson és Süveten és a református egyházközség templomában Pelsőcön.

Utunkat Kassán kezdtük, egy kávéra és sütire beültünk a történelmi városháza nagyszerű látványosságába, a Moja Malá Budapešť -be, melyet könnyű volt megtalálni a nagyszerű elhelyezkedésének köszönhetően. Az mondják, hogy ez az a hely, ahová mindenki benéz, ha másért, nem, akkor csak egy pilantásra.

Itt Veronika Mohňanská, a Kassa Régió Turizmus projekt menedzsere tájékoztatott arról, hogy a már meglévő kampányukra építették rá a Bakancslistás programajánlatukat. A magyar nyelvű lista fő helyén Márai Sándorral való ismerkedést találjuk, majd korzózásra buzdít, a Szent Erzsébet székesegyház megtekintésére, sörözésre a város legrégebbi, az 1500-as évek elejéből származó polgári épületében, egy beszélgetésre Máraival a róla elnevezett téren, vagy egy piknikre a legrégebbi szálló tövében a Bankón.

Kirándulási tippeket az idegenforgalmi szervezet az egész régióba kínál. Bakancslistát készítettek Gömör környékének, a szlovák Tokaji régió, vagy a Bodrogköz felfedezésére. Ehhez vasúti-és buszmenetrendet is csatolnak. a szórólapokat pedig a budapesti járaton helyezik el, hogy az utasok könnyen hozzáférjenek.

Szlovákia a legrégebbi étteremében, a Hostinecben ebédeltünk, majd megnéztük hogyan készítik a híre szlovák sört, végül a legrégebbi szállóban, a Hotel Bankovban térünk nyugovóra.

Másnap Gömörbe indultunk, ahol azokból a gótikus templomokból néztünk meg néhányat, amelyeknek a freskói elnyerték k Európai örökség díjat.

Az elevenen megnyúzott vértanúhalált halt Bertalan apostol élete, de az apokalipszis is megtalálható a részben, vagy teljesen kitakart freskókon a csetneki evangélikus templom legrégebbi, 14. századi falán.  A templomban olyan falképek is megtalálhatók, amelyek kimondottan Itáliához köthetők.

Kísérőnk Peter Palgut (Gótikus társulás) elmondta, hogy ezek a freskók arról tanúskodnak, hogy ezen a vidéken évszázadokon át vasat és színesfémeket bányásztak, gazdag vidék volt, így a tehetős földesurak, főleg a Bebek családnak és leszármazottaknak nagy befolyásuk volt a királyi udvarban, és a diplomáciai kapcsolataik révén olyan itáliai mestereket hoztak a vidékre, akik a helyieket is megtanították a freskófestés technikájára. Ezeket csodálhatjuk most a templomaink falain.

A freskókat a 16. században mésszel takarták el. Majd a 19. század végén, 20. század elején fedezték fel őket újra – elsősorban Gróh István iparművésznek, a magyarországi középkori falfestményeket kutatójának és másolójának köszönhetően.

Az Ochtinai evangélikus templomot, eredetileg Szent Miklós tiszteletére szentelték fel. A gótikus templom szentélyének keleti falán a háromarcú Szentháromság-ábrázolás található – különlegessége miatt a templom és a Gótikus út logójának választották az ábrázolást.

A csetneki és a gecefalvi templomot a nyáron bizonyos órákban minden nap nyitva tartják. Augusztus 13-án pedig Rimaszombat környékén 7 templomba engednek betekintést.

A Gecelfalván lévő evangélikus templom (Koceľovce) a régi bányásztelepülés központjában, egy kisebb magaslaton áll a község középkori temploma, melynek különleges tornya és kiemelkedő méretei már messziről csalogatóan hatnak. Az eredetileg Szent Bertalan tiszteletére felszentelt templom a 14. század első felében épült. A templom hajóját egy domináns diadalív választja el a szentélytől, melynek falán egy csodálatos falképgaléria tárul a szemünk elé, egy teljes Krisztológiai ciklussal, az Egyházatyák, Apostolok, Próféták, Szentek és Angyalok impozáns alakjaival. A hajóban lévő szondák máig feltáratlan falképekről árulkodnak.

A Szlovák Kulturális Minisztérium, a Gótikus út Társulás és a Közép-Európai Alapítvány munkájának köszönhetően a templom oltárát restaurálták. A templom épülete és falképei emellett egy teljes körű műemléki felújításra várnak.

A Bakancslista szerint nem szabad kihagyni az Andrássy család egykori vadászkastélyát Betlérben – az interiőr felfedezése mellett az angol park hűst adó, vidékeinken honos, és exotikus fáinak és épületeinek, mesterséges vízesésének a felfedezését is javasolja.

KRAČI Judit, a Betléri múzeum marketing osztályvezetője elmondása szerint a második világháború után a kastély már múzeumi célokra szolgál. És az egyik legfontosabb műemlék Szlovákia területén. Ezért nagyon sok látogató is érkezik ide, mivel az Andrássyak eredeti gyűjteményét, az eredeti berendezést láthatják.

Június 22-én nyitották meg a Fekete Lyukak Egyesület különleges 18 darabos kiállítását, amelyben az 1970-ben ellopott festmények visszamaradt kereteit láthatjuk, valamint egy új, 18 darabos gyűjtemény, amely a magyar nemesi családnak és a környező ipari vállalkozásoknak szentelt rizográfiák láthatóak, kiegészítve az SNM – Betliar Múzeum és a rozsnyói Bányászati Múzeum egyedi gyűjteményi darabjaival.

A Betlérhez közeli Gombaszögön az egykori pálos-kolostor feltárása zajlik, amelyet Bebek György királynéi tárnokmester saját maga részére temetkezési helyül alapított.

OROSZ Örs (Sine Metu Ppégári Társulás elnöke)vezetett minket a romok között. Elmondta, hogy itt szűk egy hektáron terült el a hajdani pálos-kolostor, ami több mint 200 esztendeig állott fenn Gombaszögön. Végül a néhai kegyúr, a Bebek család áttért a protestáns hitre, evangélikusokká lettek, és elzavarták a pálosokat. Ekkor rövid ideig kolostor-erődként funkcionált, míg a Habsburg seregek innét végleg ki nem füstölték a Bebekeket. A terület egyelőre a meghirdetett nyitott napok alkalmával – rendszerint évszakonként egyszer látogatható.

Rozsnyón a Klastori Kulturális és Kreatív Központot néztük meg, ahol az egykori kolostor falai között fiatalok foglalhatnak olcsó szállást.

Utolsó nap Szomolnokba (Smolník), egy kellemes kisvárosba értünk, ahol Szlovákia geoturisztikai nevezetességei közül a Rotenberg geoturisztikai tanösvényt jártuk végig. A Gölnicbányai járásban található Szomolnik falu közelében lévő Vörös csúcs bányaterületen építették ki a tanösvényt, mely az egykori királyi bányaváros környékén vasrézércet bányászó bányászok tevékenységének állít emléket.

A GeoTour polgári társulás 17 500 eurót kapott a projekt megvalósítására a Terra Incognita támogatási program segítségével. A tanösvényt padokkal, információs táblákkal és QR-kódos oszlopokkal egészítették ki, amelyek eligazítják a turistákat. (A vörös dombi Rotenberg igazából a bányászati hulladékról kapta a nevét, amely réz tartalmától vörösesre színezi a talajt.)

Kassára érve búcsuzóul a Márai házat jártuk be. Ide bármikor, szívesen jövünk, a múzeummá alakított lakás előtti téren sokan fotózkodnak, beszélgetnek Máraival. A kiállítás Márai Sándor életének fontos szakaszaira fűzi fel az írótól származó idézeteket, amelyek segítségével a kiállítótérben maga Márai kalauzolja végig a látogatókat. A szövegeket különféle fotók, portrék, dokumentumok és kötetek egészítik ki, valamint érintőképernyők és televíziók segítenek több ismeretanyagra szert tenni.

A kiállításban helyet kap az író felesége, Lola is, akivel több mint 6 évtizeden keresztül éltek együtt, és aki műveinek első olvasója volt, az egész életét férje munkásságának segítésére és támogatására szentelte. Sokan nem tudják, hogy az írónak öccse is híres volt, Radványi Géza filmrendező is szerepel a kiállításban, értékes hangfelvételeken mesél az egykori Kassáról, családi házukról, iskolai tanulmányairól, és részleteket láthatunk egy-egy filmjéből.

(A Gótikus Út (Gotická cesta) Egyesület 2007. november 11-én jött létre a rozsnyói műemlékvédelmi szakemberek és a rozsnyói Regionális Fejlesztési Ügynökség közötti többéves együttműködésének eredményeként. A kulturális örökség védelmével és helyreállításával foglalkozó szakemberek, tehát az alapító tagok mellett azoknak az önkormányzatoknak a képviselői is elfogadták a tagságot, amelyekben a gótikus emlékművek találhatók, valamint az evangélikus és a római katolikus egyház képviselői, mint e kulturális emlékek tulajdonosai. Az egyesület célja, hogy a Gótikus út Gömöri turisztikai útvonalán található kulturális emlékek érdekében dolgozzon.)