Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2022.07.15
Ha Münchent említjük, akkor az Októberfest mellett biztosan mindenkinek az FC Bayern futballcsapat ugrik be először. A legsikeresebb német csapat otthona az Allianz Arena, amely szerencsére nem csak meccsnapokon áll nyitva a látogatók előtt: az FC Bayern Múzeumban izgalmas kiállítást rendeztek be, túrákon járhatjuk be a stadionot, óriási ajándékboltban válogathatunk - és ha szerencsések vagyunk, még egy-egy világsztár játékost is elcsíphetünk a pályán.

Az FC Bayern München Németország legsikeresebb labdarúgócsapata. A klubot Franz John alapította 1900. február 27-én Münchenben, és a mai napig szinte egyet jelent a neve a német focival. A csapatnak saját múzeuma is van az Allianz Arena épületében.

Fotó: Koczka Máté

Az FC Bayern Múzeumot idén 10 éve nyitották meg, évi 350 000 látogatójával benne van az 5 leglátogatottabb müncheni múzeum között. A közel hétórás exkluzív filmanyag mellett ritka relikviákat, kupákat is találunk a falai között.

Fotó: Koczka Máté

A látogatótérbe parkoltak egy különleges Audit is, amely az FC Bayer színeiben festve is megvásárolhatunk magunknak. Az Audi egyébként a csapat egyik főtámogatója, természetesen minden játékos is ennek a márkának a luxusautóival jár.

Fotó: Koczka Máté

Az FC Bayern gondolt a gyerekekre is: a múzeum több pontján található kifejezetten nekik szóló attrakció: ha kedvük tartja, Legóból építhetik meg a stadiont, színezhetnek, rúghatnak kapura, vagy bevethetik magukat egy komplett játszóházba is.

Fotó: Koczka Máté

Természetesen egy hatalmas ajándékbolt is várja a látogatókat, ahol csak a képzelet szab határt annak, hogy milyen tárgyakat választunk magunknak kedvenc csapatunk színeiben.

A legnagyobb élményt pedig valószínűleg azok a túrák jelentik, amelyek során az Allianz Arena kulisszái mögé is betekinthetünk. A normál túra során a lelátón ülve hallgathatjuk meg a stadion és a csapat kalandos történetét, de beleshetünk a csapat öltözőjébe is. Egy VIP vezetett túrán pedig a nézőtér azon különleges pontjaira is beléphetünk, amelyek egyébként csak többszázezer forintos jegyek birtokában férhetőek hozzá meccsnapokon. Fontos: érdemes előre interneten lefoglalni a túraidőpontokat, mert hamar megtelnek!

Fotó: Koczka Máté

A nagy kaland után megfáradva ehetünk és ihatunk valami finomat az FC Bayern múzeum saját éttermében, ahol kapaszkodjanak meg: a csapat emblémájával ellátott süteményeket is árulnak.

Fotó: Koczka Máté

Az odajutás autóval és tömegközlekeséssel egyaránt könnyű. Sőt, a parkolóban még lakóautókat és lakókocsikat is fogadnak. A focis kempingben víz és áramvételi lehetőség is van mindössze napi 15 euróért.