Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.07.15
Korlátozásokra kényszerültek az üzemeltetők a munkaerőhiány miatt, az üzemeltetők szerint a probléma őszig biztosan nem oldódik meg, csak az utasok vagy a járatok csökkentésével előzhető meg a káosz.A legnagyobb londoni repülőtér a munkaerőhiány miatt naponta maximum százezer induló utast fogad mától szeptember 11-ig- írj az AIRportal.hu a Heathrow elemzése hivatkozva.

Az elemzés szerint a légitársaságok, a földi kiszolgálók és az üzemeltető együttesen legfeljebb 100 000 napi induló utast tud kiszolgálni a nyár folyamán, ezért arra szólítja fel a légitársaságokat, hogy ennek megfelelően korlátozzák a repülőjegyek értékesítését szeptember 11-ig.

Az üzemeltető közlése szerint a jelenlegi menetrendben betervezett járatokon naponta átlagosan 104 000 induló utas számára kínálnak helyet a légitársaságok, azaz négyezerrel többet, mint az új limit.

Ebből a légitársaságok jelenleg már 1500-at értékesítettek, ezeket a foglalásokat törölniük kell, a még el nem adott 2500-ra pedig nem vehetnek fel foglalásokat.

A repülőteret üzemeltető cég indoklása szerint a korlátozásra azért van szükség, mert tapasztaltak olyan időszakokat, amikor a szolgáltatás elfogadhatatlan szintre csökkent. Ez hosszú sorokat, a segítséget igénylő utasok hosszabb ideig történő kiszolgálását, késve kezelt csomagokat, járatkéséseket és utolsó pillanatos törléseket jelent, többek közt.

A zavarok azért következtek be, mert a megnövekedett utasszám meghaladta a légitársaságok, a földi kiszolgálók és a repülőtér együttes kapacitását, de a más európai repterekről begyűrűző késések is rontottak a helyzeten, ami már kockázatokat jelentett a biztonságra és a személyzet munkakörülményeire is.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy már korábban is a kapacitások csökkentésére hívta fel a légitársaságokat, egyes cégek – köztük a British Airways – végre is hajtottak járatritkítást, míg mások nem. Előzőleg pedig a bit hatóság és a közlekedési minisztérium is felfüggesztette a reptéri résidők nem megfelelő szintű felhasználásával kapcsolatos szankciós rendszert. (AIRportal.hu)