Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.07.11
Újra meghirdeti népszerű teherkerékpár-támogatási programját az osztrák főváros. Ezúttal már kerekesszékesek szállítására alkalmas cargobike-ok és riksák beszerzését is támogatja Bécs. Bővítik a közösségi teherkerékpárok számát is.

2020 áprilisa és 2021 júniusa között összesen 614 teherkerékpár beszerzésében segítette a magánszemélyeket Bécs. Ezek közül tíz közösségi cargobike volt. A nagy sikerre tekintettel az osztrák főváros 2022 őszétől újra meghirdeti támogatási programját – ezúttal egészen 2026-ig lehet pályázni anyagi hozzájárulásra teherkerékpár beszerzésekor.

A pályázó magánszemélyek a vételár felét, maximum 800 eurót igényelhetnek vissza, e-teherkerékpár esetében pedig maximum 1.000 eurót. Az október 3-án induló pályázat különlegessége, hogy ezúttal speciális teherkerékpárok – például kerekesszékesek szállítására alkalmas cargobike-ok és kerekesszékes riksák beszerzésére is – lehet támogatást igényelni, maximum 1.000 eurót.

A támogatás visszamenőleges hatályú, ugyanis 2022. március 1-je óta vásárolt cargobike-ra lehet kérni. A város célja, hogy a támogatással tovább bővítsék a közösségi teherkerékpárok számát is, amelyekből egyelőre 29 van Bécsben.

Közösségi teherkerékpárokra egyesületek vagy vállalkozások pályázhatnak, a támogatás segítségével vásárolt járművet két éven át ingyen kell a lakosság rendelkezésére bocsátaniuk. Az ilyen alkalomszerűen használt teherkerékpárok akkor jönnek jól például, ha haza kell hozni egy zsák krumplit a piacról vagy az új mosógépet a boltból.