Avatar photo
Szerkesztő:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2022.07.09

Tovább erősödik a spanyol turizmus a koronavírus-járvány után; az idén májusban ötször annyi külföldi turista utazott a dél-európai országba, mint tavaly ugyanebben a hónapban – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE).

A tájékoztatás szerint májusban 7 millióan választották úti célul Spanyolországot, szemben a múlt évi 1,4 millió turistával. A növekedés ellenére az eredmény még mindig elmarad 2019 májusától, amikor is több mint 8 millióan látogattak az országba.

A jelentés szerint a turisták idén májusban 8 milliárd eurót költöttek el Spanyolországban, hatszor többet, mint tavaly ilyenkor.

A májusi adatokkal együtt már 12 hónapja töretlen az ágazat növekedése mind a látogatószámot, mind a bevételeket tekintve – mutatott rá a hivatal. Január és május között 22,7 millió külföldi turista érkezett a dél-európai országba. Tavaly 3,2 millióan utaztak be ebben az időszakban, míg 2019-ben, a járvány előtti utolsó évben több mint 29 millióan.

Az idei év első öt hónapjában a külföldi látogatók 26,7 milliárd eurót költöttek el Spanyolországban, míg tavaly 3,3 milliárd eurót, viszont 2019-ben az összeg meghaladta a 30,6 milliárd eurót.

Az országon belüli célpontok közül májusban a Baleár-szigeteket választották a legtöbben, 1,6 millióan. Ezt Katalónia és Andalúzia követi 1,5 millió, illetve 1 millió turistával. Az év egészét nézve eddig a legtöbben, 4,8 millióan a Kanári-szigetekre utaztak, a második helyen Katalónia áll 4,4 millió turistával, harmadik pedig Andalúzia 3,3 millió látogatóval.

Idén májusban a legtöbben, 1,7 millióan Nagy-Britanniából érkeztek Spanyolországba, őket a németek és a franciák követték, 975 ezren, illetve 925 ezren. Az év első öt hónapját tekintve is a britek állnak az élen 4,7 millió turistával, utánuk következik 3,2 millió német, majd 3,1 millió francia turista.(MTI)