Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.07.09

A Centrum Production audiovizuális eseménysorozatot szervez júliusban és augusztusban az Inotai Hőerőműben és annak mozaikokkal díszített Művelődési Házában. A szervezők többek között fénykísérletekkel, elektronikus zenével és az ipari komplexumot bemutató sétával várják az érdeklődőket.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális pályázatának egyik nyertese, az INOTA [re]opening idén nyáron két alkalommal is megnyitja a gyártelep kapuit a szélesebb közönség előtt, melynek során fényművészek bevilágíthatják az ipari épületet – olvasható a közleményben.

Július 16-án a Pixel Magic sorozat az élőben generált képi és zenei interakciók különböző formanyelveit, a valós és digitális dimenziók összekapcsolási lehetőségeit térképezi fel. A Let it Be! art agency által szerkesztett képzenei expedíciókon a közönség megismerheti az egymást inspiráló alkotói folyamatokat. A Zagar AV Experience, a Cloudhitects, a Nautis & Maruscsák Dávid és az Emphase valós idejű képalkotó technikákat elektronikus zenével ötvözve várja az érdeklődőket.

“Az a tervünk, hogy ezzel a produkcióval újra működésbe hozzuk a hőerőművet, és bemutassuk, hogy nézett ki egykoron az itteni világ” – idézi a közlemény Besnyő Dánielt, a Central Production fényművészét, aki hozzátette, hogy olyan térspecifikus művészeti eseményekre készülnek, amelyeket más környezetben nem láthatna a közönség.

A produkcióban Zságer Balázs audiovizuális produkciója, a Zagar AV Experience is képviselteti magát, amelynek munkálatairól a zenész elmondta, hogy a szokatlan indusztriális helyszínen az Ocean Antology koncepciót valósítják meg, amelyben az improvizatív hang- és képalkotás sokszor szinesztéziára emlékeztető jellegét kutatják.

A tájékoztatás szerint az Inota Hőerőművet és a művelődési házat elsőként július 16-án nyitják meg a közönség előtt egy teljes napra, ezt követően pedig augusztus 26. és 28. között készül majd turnusosan látogatható fényinstalláció a kürtőbe.

Az utóbbi napokon szervezett Túrajó elnevezésű séták során a résztvevők megismerhetik Inota történetét és megtudhatják többek között, hogy hol volt a szocializmus időszakában az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, valamint hogy ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen.

A szervezők lehetőséget adnak a program virtuális bejárására is. Bővebb információk a www.inota.tech.hu weboldalon találhatók.