Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.07.04
A Bodrog partján, ahol a vadregényes növényzet valóban egy őserdőre hasonlít, újdonsággal várják a kerékpárosokat és vízitúrázókat. Az új pihenőpont a nemrég megújult borsi Rákóczi kastély közelében található, táborozási és pihenőhelyet nyújt azoknak, akik új helyeket szeretnének felfedezni a kassai régió térképén, a szlovák-magyar határvidéken.

A „Vízi és kerékpáros pihenőpont a Borsi kastély mellett“ elnevezésű projektet 2022. július 4-én, hétfőn mutatták be és adták át ünnepélyes keretek között II. Rákóczi Ferenc kastélya mellett, Borsiban. 

A modern kor kalandvágyó felfedezőit csábító vidék Kassa megyétől kapott támogatást a Terra Incognita programból, 92 523 euró összegben. A jövőben azt is tervezik, hogy ezt a pontot rácsatlakoztatják a már meglévő kerékpárút-hálózatra. Ezzel az Alsó-Zempléni Kerékpárút kapcsolódni fog a Sátoraljaújhely – Sárospatak vonalhoz. 

Borsi község, a szlovák és magyar történelem egyik legjelentősebb személyiségének, II. Rákóczi Ferencnek szülőhelye, óriási turisztikai lehetőségeket rejt. Az építészeti és történelmi szempontból is értékes felújított kastély vonzerőt jelent a hazai és külföldi turisták számára, és számos rendezvénynek is otthont ad. Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy a közelben található Szlovákia legalacsonyabban fekvő pontja és hogy a teljes területet, a határ mindkét oldalán tokaji szőlőültetvények veszik körül, jól érthető, mivel nyerte el a projekt az önkormányzat figyelmét, aminek következtében megszülethetett a beruházásról szóló döntés.  

Borsi nemcsak a történelem, hanem a sport szerelmeseit is várja.  A projekt szerzője, Diószegi László, a II. Rákóczi Ferenc nevét viselő civil egyesület képviselője mindkét csoportot szeretné az ország déli részébe csábítani: „Azoknak, akik a nemzeti hősünk szülőhelyét szeretnék látni, itt áll a gyönyörűen felújított kastély. A sportolók számára azonban eddig hiányoztak a megfelelő szolgáltatások. Ezen szerettünk volna változtatni, arra ösztönözve a vízitúrázókat és a kerékpárosokat, hogy látogassanak Borsiba, nézzék meg a kastélyt, akár vízen, akár két keréken érkeznek.

A jövőre is gondoltunk, hiszen érdemes lenne a már meglévő két kerékpár-útvonalat összekötni a határ mindkét oldalán és ezzel gördülékennyé tenni az áthaladást Szlovákia és Magyarország között. A saját erőinkből viszont nehezen tudtunk volna megvalósítani ilyen ambiciózus vállalkozást, ezért nagyon hálásak vagyunk Kassa megye támogatásáért.“

A „Vízi és kerékpáros pihenőpont a Borsi kastély mellett“ elnevezésű projekt főként az egyedi helyszín és az ötlet miatt keltette fel Kassa megye Terra Incognita támogatási programjának értékelőit.  Az új létesítésű pihenőpont jelentősen növeli majd Borsi község látogatói infrastruktúrájának és turisztikai lehetőségeinek minőségét.

Történelem és sport közös helyszínen, Borsiban 

,,Nagy örömmel fogadtam a II. Rákóczi Ferenc nonprofit egyesület lelkes hozzáállását és a határ két oldalán működő önkormányzatokkal való együttműködést. A régió ezen vidékén a Szlovákia és déli szomszédja közötti összekötő kapocs nemcsak az utolsó Habsburg-ellenes felkelések vezetőjenek, II. Rákóczi Ferencnek élete és munkássága, hanem például a tokaji szőlő is. Világhírű régiónak is nevezhetjük magunkat, hiszen itt keleten is világszínvonalú kincseket találhatunk. Nem kell Dél-Amerikába elutaznunk, van saját Amazonasunk, a Bodrog folyó. Ez is a számos indíték egyike, amiért törekednünk kellene a turizmus élénkítésére ezen a vidéken,“ mondta el Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke.

Egyúttal hozzátette, hogy a közel 100 ezer eurós beruházás, amelyet a megyei támogatásból folyósítottak a projekt részére, már az idei szezonban látható és valóban hozzáférhető lesz. ,,A megvalósult létesítmények sorában egy intelligens pihenőpont várja a kerékpárosokat és a kisebb csónakkal érkező vízitúrázókat, egy kijelölt és karbantartott, 20 sátrat befogadó táborozó helyen felverhetik a sátraikat, van vizesblokk, külön férfi és női mosdókkal és zuhannyal, 40 fő részére, csónakkölcsönző és kerékpáros önkiszolgáló pont az alsó-zempléni útvonalakon kerekezők számára,“ tette hozzá Trnka elnök. 

A nyitott szemmel járó és sehová sem rohanó turista számára az Alsó-Zempléni régió számos látnivalót kínál, lenyűgöző szépségű, ember által nem érintett helyeket. Ezekre a kiváló adottságokra és a szabadidő sokrétű eltöltésére hívja fel a figyelmet a Kassa Régió Turizmus idegenforgalmi iroda ügyvezető igazgatója, Lenka Vargová Jurková is:

,,Az ökoturizmus, azon belül a kerékpáros turizmus, csónakázás, vadvízi evezés vagy sátorozás egyre erősödő irányzatként van jelen az idegenforgalomban. Ezért rendkívül fontos, hogy azoknak, akik a mi régiónkba érkeznek ökoturistaként, teret és lehetőségeket biztosítsunk. Hiszem, hogy az új turisztikai infrastruktúra Borsiban nemcsak azok reményeit váltja majd valóra, akik azt létrehozták, hanem főként azokét, akiket a Bodrog partjára csábítani hivatott. Annál is inkább, hogy az aktív pihenésen kívül itt hozzáadott értéket is kapnak, a csodálatos Rákóczi kastélyt és gyönyörű környezetét. Ezen kívül, akik szívesen gyűjtik az élményeket, bizonyára nem hagyják ki az ország legalacsonyabban fekvő pontját jelző gránit obeliszket sem, az abarai vízi élménysétát vagy a tajbai holtágat, amely a mocsári teknős ritka élőhelyeinek egyike hazánkban. “