Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.07.04
Még hivatalosan meg se nyílt a Zsóry Liget Camping & Resort, de máris fergeteges hangulatot teremtettek július első két napján a fellépő rock 'n' roll-t játszó zenekarok a kempingnyitó hétvégén, ahol éjjel kettőig táncolhattak a résztvevők és az eseményre meghívott újságírók is.

A kemping néhány épületében még az utolsó simításokat végzik, a télen-nyáron használható házakban majd egész családok tölthetik az időt, kiülhetnek a teraszra, a konyhában megfőzött ételt ott is elfogyaszthatják, vagy forgathatják az ördög bibliáját. Ha bográcsozni támad kedvük, azt is megtehetik. Messze se kell menni napozni és úszni, a Zsóry Strand- és Gyógyfürdőhöz közvetlenül át tudnak sétálni.

Prémium faházak Fotó: Bódi Ágnes

De nemcsak a prémium faházakat lehet kibérelni, hanem a vendégházban klímás szobák is várják a nyaralókat. A kemping összesen közel 1,5 hektáron kínál csendet, nyugalmat és árnyékos pihenőhelyeket a látogatók számára hangulatos, ősfás parkban, az Ostoros patak partján. A Zsóry Liget Camping & Resort 20 prémium faházzal, 86 lakókocsi parcellával, 20 sátorhellyel, Panzióval és Vendégházzal várja vendégeit.

Ejtsünk szót a Zsóry Liget Vendégházról, amely Mezőkövesden, a Zsóry Liget Camping & Resort részeként működik és a közelmúltban nyílt meg. A park nyüzsgéstől távoli csücskében helyezkedik el a vendégház, ahonnan minden rövid sétával elérhető, ám a csend és a nyugalom garantált. A vendégház 2, illetve 4 személyes szobákkal rendelkezik. A 2 személyes szobákban zuhanyzó, a 4 személyes szobák káddal felszerelt fürdőszoba van.

A kemping központi helyén található a panzió épülete is, amely egyben főépületként is szolgál, valamint a reggelit is itt fogyaszthatják el a vendégek. A családosokat jól felszerelt játszótér várja a kemping területén, ezen felül tengópálya, kerékpár- és nordic walking bot bérlés, tollaslabda, pingpong, lengőteke, bográcsozási lehetőség is elérhető. Az étkezési lehetőségekről a strand területén büfék, az üdülőterületen pedig éttermek gondoskodnak. Bevásárlási lehetőség a kempingtől karnyújtásnyira található.

Fotó: Bódi Ágnes

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben 22 medence van- A szórakozást, felfrissülést csúszdapark, hullámmedence, élményelemekkel gazdagított felnőtt- és gyermekmedencék szolgálják. Az egész évben nyitva tartó fedett fürdőben három különböző hőfokú gyógymedence, szaunavilág, élményfürdő-uszoda komplexum és gyógyászati részleg áll a vendégek rendelkezésére. A kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonátos szabad szénsavat tartalmazó, magas szulfidkén hévíz több, mint 80 éve áll a gyógyulás szolgálatában; 1968 óta pedig hivatalosan is gyógyvíz és később a hely már gyógyhely minősítést is elért.

Ottjártunkkor ünnepelték Mezőkövesd Város Napját, kis csapatunk a Matyó Múzeumba is ellátogatott, Mezőkövesdet a matyóföld szívének is nevezik. A múzeum állandó kiállítása a matyó népművészetet állítja középpontba, az üvegvitrinekben kiállított mezőkövesdi, tardi és szentistváni viseletek azt sugallják, hogy a három szomszédos, matyónak tartott település hagyományos kultúrája önálló, sajátos vonásokat hordoz.

A díszes ünnepi viselet leglátványosabb, az életkorokat reprezentáló együttesét a lakodalmas menet mutatja be. A menetben szereplő szekér azt jelzi, hogy a férjhez adott lány kelengyéjét a matyók körülvitték a városban, hogy a közösség hitelesíthesse a házasság anyagi feltételeit.

Utunk a Hajdu Ráfis János Gépmúzeumhoz vezetett, Korpás Károly tárlatvezető hatalmas szakértelmet árult el, a 2700 gép, eszköz történetéről, származásáról mindent tudott. Az egyszerű cséplőgéptől kezdve a komplikáltabb, számunkra ismeretlen valamikről is lelkesedéssel beszélt. Megtudtuk tőle, hogy hazánk egyik legjelentősebb agrár-műszaki gyűjteményének története az 1970-es években kezdődött Hajdu Ráfis János magángyűjteményének felajánlásával, napjainkra pedig egy több mint 2500 négyzetméteres kiállítássá fejlődött. A skanzen jellegű épületekben a 19. századtól ismerhetjük meg a mezőgazdaság legfontosabb gépeit, eszközeit.

A Mezőgazdasági Gépmúzeum nemcsak bemutatja, hanem gyűjti, valamint fel is újítja a paraszti és uradalmi gazdaságban használt gépeket, illetve eszközöket. A kiállítás legfontosabb elemei közé tartoznak a gőzüzemű és robbanós erőgépek, a kovácsoltvas tárgyak és a gazdasági eszközök. Lelkesedéséből ránk is ragadt valami, megcsodáltuk a matyó hímzéssel díszített trabantot, és egyikünket le is fényképeztük, ahogy kipróbálta a régi Porsche traktort.

Korpás Károly Fotó: Bódi Ágnes

A vendégházban aludtunk, miután megnéztük a kemping még üres házait, amelyeket lassan belaknak a vendégek és megállapítottuk, hogy Mezőkövesden tudnak valamit a turisztikával foglalkozók, mert aki ide érkezik, mindent megtalál itt egy helyen, jól működő szállodát, panziót, kempinget és fürdőt.