Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.07.02
A harmincadik alkalommal meghirdetett Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjait adták át Mezőkövesden,

A legszebb alkotásokat a Mezőkövesdi Művelődési Házban kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotó: Vermes Tibor

Az Agrárminisztérium többek között azért is hirdette meg hat évvel ezelőtt a folkTREND! programot, hogy támogathassa azokat, akik szabadidejüket nem kímélve olyan közösségeket kovácsolnak, amelyek fontosnak tartják a nemzeti értékek megőrzését és átadását.

Fotó: Vermes Tibor

A folkTREND! azt szeretné elérni, hogy a népművészet jegyében ne csak kizárólag vitrinbe rakható tárgyak készüljenek. A cél az, hogy a mai életbe is beilleszthető használati eszközök, viselhető, de ugyanakkor a tradicionális motívumainkat megmutató ruhák szülessenek.

Fotó: Bódi Ágnes

A folkTREND! a tömegkultúra ellen motívumkincseink, viseleteink megőrzése érdekében szerethető, újfajta lehetőséget kínál. A ruha sokkal több, mint egy kényelmes gúnya, amit csak úgy felveszünk. A ruha minden esetben üzenetet közvetít annak viselőjéről: énképéről, múltjáról, közösségben elfoglalt helyéről – hangzott el az ünnepségen.

A népi iparművészet ezen formájának elismeréseként a Hungarikum Bizottság az elsők között emelte be a matyó népművészetet a Hungarikumok Gyűjteményébe.  

Fotó: Vermes Tibor

Az idén harmincadik alkalommal meghirdetett versengésre rekordszámú alkotótól, rekordszámú nevezés érkezett. A legszebbek a Mezőkövesdi Művelődési Házban kiállításon tekinthetők meg. A matyó hímzés leghíresebb képviselője a négygyermekes Kisjankó Bori volt, az ő nevét viseli a hímzőpályázat. Az Agrárminisztérium folkTREND! különdíját a matyó hímzés megújító, innovatív feldolgozásáért Pap Julianna Bernadettnek adták át.