Avatar photo
Szerző:
Reviczky Győző
Megjelenés:
2022.06.27
Ha Floridában jártok, mindenképpen menjetek el a Boggy Creek Airboat csapatához. Ez egy remek program kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Orlandotól kb. 45 perces autóútra (38mf - 2001 E Southport Rd, Kissimmee, FL 34746) található az airboat központ egy betonút végén, nem tudjátok eltéveszteni.

A központ 1994 óta nyújtja szolgáltatásait a vendégek részére. A kínálatban megtalálhatók 30 és 60 perces túrák, hajónként max. 17 fő részére, de vannak VIP túrák is max 6 fő részvételével. Lehetőség van naplemente vagy éjszakai túrát is foglalni. Megfelelően képzett kedves csapat fogad minden arra járót. A kapitányok biztos kézzel vezetik a hajókat a mocsárban.

Fotó: Boggy Creek Airboat Adventures

Egy gyors eligazítás után már indulhattok is a hajókhoz. Az élmény hatalmas, ahogy átszáguld az ember a mocsaras, vizes területetek és megismerkedik a helyi növény és állatvilággal. A mocsárjáró airbotok a helyiek közkedvelt járművei, amelyet egy hatalmas légcsavar hajt előre és kormányozni a légcsavar mögött elhelyezett terelőlapokkal lehet. A különleges meghajtás viszont a hajóban ülve elég zajos, ezért a fülvédő használata kötelező. Átlagos sebességük 30-80 km/h. Már maga az airbot is egy különleges élmény, ahogy a hajót vezető kapitányok jobbra-balra cikázva trükkösen manővereznek a vizeken.

Fotó: Boggy Creek Airboat Adventures

A túrákon megismerkedhettek a környék növény és állatvilágával. Vizimadarak, sasok, kígyók, aligátorok, óriás vizicsigák, a part mentén pedig akár őzeket is láthatunk. Természetesen mindekit elsősorban az aligátorok vonzanak ide, ezek is szép számmal megtalálhatóak, úgyhgy vigáyzzunk a füdéssel a floridai tavakban.

Fotó: Boggy Creek Airboat Adventures

Van ahol testközelből láthatjuk a sütkérező aligátorokat, helyenként épphogy csak a fejük látszik ki a vízből. Az aligátor 1961 óta teljes védelem alatt állt, mivel majdnem kipusztult, de mára az állomány annyira felszaporodott, hogy habár még védett, de újra vadászható.

Fotó: Boggy Creek Airboat Adventures

A park területén megtalálható egy eredeti indián rezervátum is. A Big Mountain család az 1800-as évek óta tart bemutatókat. Már a negyedik generáció oktatja és mutatja be az őslakos kultúrát a látogatóknak és meséli el a régmúlt korok történeteit. Dél-Florida őslakói, a szeminol indiánok lakták a vidéket, nevük spanyolul szökevényt, vadságot jelent. Aki látta az Osceola című western filmet, annak ismerős lehet az szeminol indiánok és a mocsarak világa.

Fotó: Boggy Creek Airboat Adventures

A park területén található „fotópont”, étterem, játszótér a gyermekek részére, de van lehetőség akár „drágakövet” is mosni. Természetesen vannak aligátorok is, akiket az erre járó turista meg is etethet finom aligátor csemegével.