Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.06.27
Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját ünnepli idén Székesfehérvár, az egykori koronázó királyi főváros. Az emlékévre a város kulturális vezetői és turisztikai menedzserei számtalan programot kínálnak. 

A Székesfehérvári Tourinform Iroda szakújságíróknak szervezett study tourt, hogy bemutassa az emlékév eseményeit, arra kérve a meghívottakat, hogy osszák meg olvasóikkal amit látnak.

Első utunk a Nemzeti Emlékhelyhez vezetett, ahol a Koronázó Bazilika Romkertjében sétálva néztük meg történelmünk nagyjainak nyomait. A mauzóleumban az a kőkoporsó fogadott, amely István király szentté avatásakor készült, körben Aba Novák Vilmos monumentális falfestményeit láthattuk.

Ha István király bazilikájának romjai mesélni tudnának, felsorolnák, hogy a háromhajós, négytornyú épületben, amely 1543-ig a magyar királyok koronázó temploma volt, 38 magyar királyt koronáztak itt, és 14 magyar király és számtalan királyi családtag pihen itt. Aba Novák falfestményei felidézik, hogy itt voltak az országgyűlések, a királyi trón, és a kincstárt is.

Augusztus 31-éig látható a Királyok és Szentek – az Árpádok kora kiállítás a Szent István Király Múzeumban, amelyet eddig 35 ezren nézték meg. Itt látható István Király kardja is, és az Ómagyar Mária-siralom, valamint többek között Lehel kürtje. és egy kettős kereszttel ellátott kora Árpád-kori magyar zászló.

A Hiemer-házban F. Szegő Krisztina ügyvezető a legfontosabb helyi híreket, valamint a Nyiss Fehérvárra! Kedvezménykártyát mutatta be. A Városmarketing Gyémánt-díjával kitüntetett program idén újabb lehetőségeket kínál.

Azt szeretnék elérni, hogy a városban ne csak egy napra álljanak meg a turisták, hanem több napot is eltöltsenek ott, ezért több programot kedvezményesen kínálnak. A kedvezménykártyát a szállóvendégek részére térítésmentesen biztosítják. (Részletek a www.nyissfehervarra.hu oldalon).

A Vörösmarty Színház előtt a királyi óriásbábok vártak minket, részletesen megnézhettük hogyan mozgatják belülről őket. Nekik a Királyi Napokon (augusztus 12-21-ig) lesz nagy szerepük. (kiralyinapok.szekesfehervar.hu) Hallhattunk a Koronázási Ünnepi Játékokról, és a Királyi Napok Folkfesztiválról is. (kiralyinapok.hu).

A sajtótájékoztatón találkoztunk Cser-Palkovics Andrással is, a város polgármestere céljaikról beszélt, sorolta az elért eredményeket és velünk kóstolt meg a Királyi Desszertverseny 2022 nyertes finomságát, az Andreas Rexnévre keresztelt süteményt. A desszertverseny nyertese Végh József, a Krém cukrászda mestercukrásza lett.
Az utolsó programunkra, a megújult Aranybulla Emlékműhöz a városiak által kedvelt panorámabusszal utaztunk, amely a Székesfehérvári Turisztikai Kft. tulajdona, és a városnéző programjaikra használják. Az emlékmű környezete is megújult, híres lett az emlékműhöz vezető Árpád lépcső is, amely cikkcakkos, nem egyforma lépcsőivel meglepően hangulatos. Székesfehérvár tele van szerethető , változatos minden korosztálynak megfelelő programokkal, érdemes több napra is ellátogatni.                                                                                                                                

Fotók: Bódi Ágnes