Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.06.11
Plázs a tó közepén – erre is készül idén a Balatoni Hajózási Rt. A siófoki kikötőből induló hajón fergeteges bulikat ígérnek, az első június 11-én este lesz. Különleges élmény, neves föllépők, izgalmas helyszín a tó közepe – kikötés után Siófokon, a parton folytatódik a parti.

Nagyon jó az, ha a hajósok szeretnek hajózni. Mert mi, a parti népek sokszor csak vágyódunk a túlpartra, s kénytelen-kelletlen beérjük az NDK-s turistáknak kitalált naplemente túrákkal. Pedig, volt az úgy, hogy egész napokat lehetett a Balcsin tölteni, ha átmentünk a messzi túlparta, sok kikötőt érintve, kicsit kirándultunk, majd, még aznap, visszafelé is volt hajó! (Emlékszem: még Bambi is kapható …)

Június 10-én egy szélvihartól billegő katamaránon tartott sajtótájékoztatón a BAHART vezérigazgatója, Veigl Gábor megígérte, hogy ilyen kirándulásokra megint van lehetőség – csak kitartóan kell bújni a menetrendet. Ráadásul a hajók flottája is bővül, még több hajót eresztenek vízre. A fejlődés töretlen, a július 2-án kezdődő nyári főszezonban 10 százalékkal több hajó indul, mint az elmúlt években, ami a fő útvonalakon napi 8-9 járatot jelent. 17 kikötőből indulnak menetrendi, 15-ből séta és nosztalgiahajók, míg 9-9 kikötőben lesz elérhető a varázshajó és bulihajó program.

17 kikötőből indulnak menetrendi, 15-ből séta és nosztalgiahajók, míg 9-9 kikötőben lesz elérhető a varázshajó és bulihajó program. A vezérigazgató elmondta, a 75 százalékban állami tulajdonban, 25 százalékban 21 tóparti önkormányzat kezében lévő, mintegy 11 milliárd forint alaptőkéjű BAHART a tavalyi évet közel 4 milliárd forintos forgalommal, és kiemelkedő adózás előtti eredménnyel zárta. Az eredményből – amit a tulajdonosok döntése alapján fejlesztésekre kell fordítani – több mint 2,5 millió forint ingatlanértékesítésekből származik. Az ezek nélkül vett eredmény, ami több mint 400 millió forint, messze meghaladta a korábbi évek átlagát a növekvő forgalomnak és a hatékonyságnövelő intézkedéseknek köszönhetően.

Persze, vannak kikötők, ahová soha nem jön hajó, ahol évek óta haldoklik a kicsi állomásépület, ablakában ősrégi menetrend – Veigl Gábor azt ígérte a szeretünkutazni.hu olvasóinak, hogy egyszer majd életre keltik a kicsi falvak kikötőit.

Addig sok újdonsággal várják a szárazföldi népeket a balatoni hajósok: például egy nekik írt klippet játszanak a kikötőkben, a New Level Empire nyári dalát, a bulihajók büféjében minőségi balatoni borok, pezsgők, helybéli sörfőzdék kézműves sörei kaphatók, megint lesz a BAHART Regatta eseménysorozat, szeptember hétvégéin Keszthelyről kulthajók indulnak, október elején a gasztrokomp fedélzetén finom balatoni ételeket kóstolhatunk. És a hajósokat is elérte a XXI. század: lehet online jegyet venni. A feketeleves a végére: a főszezontól öt százalékkal nő a menetrendi hajók jegyára.

Szerző és fotó: J.A.