Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2022.05.09
A Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosába, Barcelonába számos diszkont légitársaság indít járatokat Budapestről is, így bárki számára könnyen elérhető úticélnak bizonyul. Összeszedtük, hogy mit érdemes megnézni, kipróbálni a színes spanyol városban, ami élő múzeumként idézi Gaudí emlékét.

3 nap – a statisztikák szerint a legtöbb utazó ennyit szán Barcelonára. A látnivalók, az élmények és az ízek, amiket ennyi idő alatt megtapasztalhatunk, örök élményeket hordoznak magukban. Összeszedtük hát, hogy szerintünk mit érdemes csinálni három tökéletes napon a gyönyörű Barcelona városában.

Arc de Triomf Barcelonában (Fotó: Koczka Máté)

A város ütőere

A La Rambla Barcelona legemblematikusabb sétálóutcája, a Plaza de Cataluñától a Port Vell kikötőig húzódik. A platánsorokkal szegélyezett korzón éttermek, kávézók, boltok, művészek váltják egymást. Ez az a hely, ahová biztosan mindenki ellátogat, ha a Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa felé veszi az irányt.

A város ütőerétől pár sarokra található a leghíresebb piac, a La Boqueria is. Itt mindent (is) megvehetünk, fonom helyi ételeket kóstolhatunk és elveszhetünk a nagy forgatagban. Ez a piac azonban főleg turisták által látogatott, ezért a mi tippünk, hogy érdemes a Mercat de Sant Antoni piacot is kipróbálni egy autentikusabb élményért.

Fotó: Koczka Máté

A La Ramblán végigsétálva egy gyönyörű kikötőhöz érünk, ahonann néhány száz méterre elénk tárul Barcelona homokos tengerpartja is. A beach nagyjából 5 kilométer hosszú és tökéletes lehetőséget nyújt egy kis lazításra a nyüzsgő városi barangolás közben.

Csodás és színes Gaudí

Vitathatatlan tény, hogy Barcelona legfontosabb épülete és leghíresebb látnivalója a La Sagrada Familia templom. Nemcsak hatalmas mérete miatt lenyűgöző, hanem avantgárd építészeti szépsége miatt is, mely tökéletesen tükrözi az építész, Antoni Gaudí zsenialitását. A művész mindössze 31 éves volt, amikor elkezdett dolgozni rajta és egészen a haláláig foglalkozott vele – a La Sagrada Familia azonban a mai napig épül és szépül, állványok találhatóak körülötte. A tervek szerint 2026-ra készül el, ami Antoni Gaudí halálának századik évfordulóját jelképezi.

Ez azonban nem az egyetlen alkotás, amit Gaudí maga után hagyott az utókornak. Nincs olyan turista, aki ne látogatna el a valóra vált szürreális álmot idéző Güell Parkba. A mesebeli, színes, mozaikkal díszített, csodás terület nem hiába a világ egyik leglátogatottabb parkja.

Güell Park (fotó: Koczka Máté)

A Grácia negyedben 17 hektáros földterületen helyezkedik el. Nevét a projekt megbízójáról, Eusebi de Güell grófról kapta. Eredetileg angol mintára egy lakóparkot szeretett volna jómódú családok részére, megvalósítását pedig Gaudira bízta. Elhelyezkedése tökéletesnek bizonyult a domboldalon, kilátással a tengerre és Barcelona városára.

Gaudí háza kívülről (fotó: Koczka Máté)

A parkban a legtöbb fotó természetesen a színes mozaikokkal készül, azonban érdemes meglátogatni benne a mester otthonát, a Gaudí House múzeumot is.

Gaudí Experience 4D (Fotó: Koczka Máté)

Ha már a Güell Parkban járunk, nem messze a bejárattól egy 21. századi élmény is várja a turistákat: a Gaudí Experience egy 4D-s multimédiás show, ami rendhagyó formában eleveníti fel a művész izgalmas munkásságát.

Güell-palota (Fotó: Koczka Máté)

És ha nem lenne elég Gaudíból: Barcelonában számos más munkáját is megcsodálhatjuk, ezek közül talán a csodás színes tornyairól híres Güell-palota és hullámos homlokzatára egyből felismerhető Casa Batlló is beleférhet a három napunkba.

Csattogó talpak

Aki Barcelonában jár, annak muszáj megnéznie egy eredeti Flamenco show-t. A közel 200 éves múltra visszatekintő táncstílus a spanyolországi Andalúziában élő cigányoktól származik. A különleges zene, ének, csodás kosztümök és persze a flamenco táncosok villámgyors lábai által kiadott csattogó ritmusok elképesztő élményt nyújtanak. A belvárosban található Flamenco City Hall Theatre minden nap több műsort is indít, amit kellemes környezetben, finom helyi italokkal a kezünkben élvezhetünk. Érdemes előre foglalni.

Fotó: Koczka Máté

Gyerekkel kötelező

A pálmafákkal tarkított csodás Barcelona a teljes családnak felejthetetlen élményt jelenthet. Ha gyerekekkel érkezünk, két helyet mindenképpen érdemes meglátogatni: az egyik a kikötő mellett található hatalmas akvárium, a másik pedig a belváros szívében lévő állatkert.

A L’Aquarium Barcelona egész Európa legnagyobb ócenáriuma, amely nem csak szórakoztató központként, de oktató intézményként is üzemel. Az intézményben elsősorban a Földközi-tenger élővilágát mutatják be a látogatóknak. A L’Aquàrium de Barcelona összesen 35 hatalmas tartállyal rendelkezik, amelyekben mintegy 450 álltafaj több mint 11 ezer példánya tekinthető meg. Az emeleten hatalmas játszó rész és izgalmas tengeri tanulás várja a kicsiket.

Fotó: Koczka Máté

Barcelona állatkertje a Ciutadella Parkban található. A 13 hektáros park 1892 szeptemberében nyílt meg, napjainkban kb. 7500 állat él itt. A gyönyörű helyen fekvő állatkert tárt karokkal várja a legkisebbeket, ám a felnőttek számára is kivételes élményt nyújthat: közelről csodálhatjuk meg a fókákat, zsiráfokat, elefántokat, szurikátákat és flamingókat. Gazdag vízi részleggel rendelkezik és több játszótérrel várja a gyerekeket.

Fotó: Koczka Máté

Speciális múzeumok

FC Barcelona múzeum: Ha Barcelona, akkor mindenkinek a foci jut eszébe! Igen, ez a város ad otthont a világ egyik leghíresebb futballcsapatának, amelynek otthonát akkor is megnézhetjük, ha épp nem játszanak. A Camp Nou stadionban egy múzeumot alakítottak ki, túrákat indítanak a létesítmény felfedezésére, valamint egy gigantikus méretű FC Barcelona ajándékboltot is építettek. Annak is érdemes ellátogatnia, aki nem szeretne belépőt váltani, hiszen a stadion épületét kívülről is meg lehet csodálni, ráadásul az ajándékbolt és a csapat büféje mindenki számára ingyenesen látogatható.

FC barcelona ajándékbolt (fotó: Koczka Máté)

Hash Marijuana & Hemp Museum: Spanyolországban a törvény bünteti a kannabisz nyilvános fogyasztását. Katalónia autonóm regionális parlamentje azonban elfogadta a törvényt, amely engedélyezi a felnőtteknek szánt kannabisz termesztését, fogyasztását és szállítását. Ennek megfelelően Barcelona szerte sok marihuána boltot látni és a levegőben száll a fű illata. A város Gótikus negyedében 2012-ben egy kendermúzeum is nyílt Hash Marijuana & Hemp Museum néven. A tárlat egy 16. századi palota belsejében található, és érdekes módon mutatja be a kender és a marihuána történetét, felhasználásának rítusait.

Fotó: Koczka Máté

Museum of Chocolate (Museu de la Xocolata): A katalánok imádják a csokit. Ezt bizonyítja például, hogy egy teljes múzeumot is találhatunk akár ennek szentelve. Csokoládémúzeum Barcelonában bemutatja a csokoládé történelmét és egyéb szokatlan élményeket is kínál. A múzeumi belépő csokoládé és a boltban is sok ínycsiklandozó dolgot árulnak. Csokiszobrok, a csoki spanyol és dél-amerikai történelme látható. Kiváló menedéket kínál a meleg elől, és csokiimádóknak kötelező.

Fotó: Koczka Máté

Perfume Museum: A barcelonai Parfümmúzeumot 1961 közepén avatták fel azzal a céllal, hogy a történelem és a földrajz segítségével bemutassák a nagyközönségnek a parfümökhöz használt palackok és palackok fejlődését. A különlegesen látványos apró tárlat a főutcán található egy parfümüzlet belsejében, illata miatt biztosan senki sem téveszti el a felé vezető utat.

Fotó: Koczka Máté

Buszos városnézés

Ha csak egy hosszú hétvégénk jut Barcelonára, mindenképpen érdemes valamilyen városnéző busszal körbejárni a legfontosabb látnivalókat. A Barcelona Bus Turistic a legrégebbi ott működő ilyen társaság. Emeletes, nyitott tetőterű autóbuszokkal, 8-10 percenkénti indulással, két útvonalon is bejárhatjuk a város gyöngyszemeit. Sajnos magyar nyelvű idegenvezetés nincs, de a buszon kapott fülhallgatókkal számos más nyelven, kényelmesen tudhatunk meg többet úticélunkról.

Fotó: Koczka Máté

További sok hasznos és aktuális utazási információ található a visitbarcelona.com weboldalon, aminek felkeresését mindenképpen javasoljuk elindulás előtt!

Családi barcelonai utazási tippjeinkhez kattintson ide: Barcelona gyerekkel: ezeket a programokat ne hagyja ki!