Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.05.08
Üzleti reggelire invitálta a turisztikával foglalkozó szakembereket és újságírókat, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal (MTA) május 5-én a Corinthia Hotel Budapestben.

Hangya Edina, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal magyar képviseletvezetője örömmel jelentette be, hogy az egyik legnépesebb máltai delegáció érkezett a magyar fővárosba. Részt vett az eseményen Clayton Bartolo máltai turisztikai miniszterés helyettese, Anthony Gatt, Jimmy Attard, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal lengyel és közép-európai vezetője, Johann Buttigieg, a hivatal vezérigazgatója, Gavin Gulia, a szervezet főtitkára, és Carlo Micallef, az MTA marketingigazgatójais.

A tájékoztatón rövidfilmeket mutattak be a szigetországról, és az is elhangzott, hogy Málta 2019-ben 38 ezer magyar turistát fogadott. Ez a szám a koronavírus-járvány és a szigetországban bevezetett korlátozások miatt nagymértékben csökkent, 2021-ben csak 10 ezer magyart tudtak fogadni.

A koronavírus-világjárvány következtében az elmúlt 2 év során visszaesés volt tapasztalható az idegenforgalom terén. Mára azonban az utazási korlátozások enyhülésével Málta szigeteire, akárcsak a többi európai úti cél esetében, az utazás egyszerűbbé vált. Bejelentették, hogy május másodikától nem kell elektronikus helymeghatározó adatlapot kitölteni, megszűnt a maszkviselés, ismét megtartják a nagyobb rendezvényeket. A belépéshez pedig már elég egy PCR- vagy egy antigénteszt az oltatlanok számára, az oltottak pedig korlátozások nélkül léphetek be az országba.

Az is elhangzott, hogy a Wizz Air és a Ryanair által biztosított közvetlen összeköttetés továbbra is elérhető, előbbi 4, utóbbi 3 járatot indít májustól hetente a szigetország felé, de a járatok sűrítéséről az egyik légitársasággal folynak még tárgyalások.

Bemutatták Mariját, az ország első virtuális állampolgárát is, aki egy mesterséges intelligencia által vezérelt virtuális lény és a turistáknak segít, hogy többet megtudhassanak Málta gazdag történelméről és mindenről, ami a máltai szigeteken történik. Marija tudásbázisa folyamatosan bővül majd, és ugyan egyelőre online érhető csak el és máltai angol nyelven, később appon és több nyelven is beszélhetünk, viccelődhetünk vele, miközben jobban megismerjük Máltát.

A Földközi-tenger szívében található máltai szigetcsoport páratlan elhelyezkedése mellett számos olyan adottsággal bír, amelyek kötelező úti céllá avatják az igényes utazó számára. A három fő sziget, Málta, Gozo és az aprócska Comino együttes területe megközelítőleg 325 négyzetkilométer, mintegy 444 000 lakossal.

A korlátozások enyhítésének köszönhetően lassan ismét beindulnak a programok a Máltai-szigeteken. 2022 nyarán számos népszerű eseményre kerül sor Máltán. 2022. július 19-én veszi kezdetét Európa legnagyobb ingyenes zenei fesztiválja, a Máltán megrendezett „Isle of MTV”, amely eddig minden alkalommal több mint 50 000 nézőt vonzott, szerepel továbbá a kínálatban egy Lewis Capaldi-koncert, a Lost and Found fesztivál, az Adobe on the Rock, a World Club Dome és a Glitch fesztivál. Emellett számos színielőadás, kiállítás, bel- és szabadtéri koncert, parádé, történelmi játék és különféle egyéb program, koncert, nemzetközi fesztivál tartogat élményeket minden ízlés és korosztály számára.

Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Az ország fővárosa, Valletta maga is az UNESCO-világörökség része, az 1565-ös „nagy ostrom” után építtette a lovagrend hős nagymestere, Jean Parisot de la Valette, aki után a nevét is kapta. Valletta erődített város, amelyet minden oldalról fenséges bástyák vesznek körül, és ez volt az első olyan település a világon, amelyet teljes egészében rácsszerkezetű elrendezéssel alakítottak ki.

Valletta otthont ad olyan ragyogó építészeti és művészeti alkotásoknak is, mint például a nagymester palotája, a csodás, barokk stílusú Manoel Színház – Európa egyik legrégebbi színháza –, pazarul díszített templomok és kápolnák, a lovagok szállásaiként szolgáló auberge-ek, valamint a remekbeszabott Szent János-társkatedrális, amelyben Caravaggio Szent János lefejezése című, lélegzetelállító mesterműve található; az egyetlen festmény, amelyet a művész aláírt. Ráadásul Valletta 2018-ban hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosa volt – a cím lehetőséget adott Máltának, hogy Valletta szépségét és gazdag kultúráját Európán túl az egész világnak megmutassa.

Vallettában a közelmúltban nagyszabású rekonstrukciós és felújítási munkálatokat végeztek. Ezek közé tartozik a várost körülvevő bástyák teljes körű helyreállítása egy körülbelül 36 millió eurós, részben európai uniós finanszírozású projekt keretében, valamint a városkapu térségének komplett megújítása a világhírű építész, Renzo Piano tervei alapján, amely többek között a város bejáratának teljes felújítását, az új Parlament felépítését, továbbá a második világháború idején lebombázott régi operaház helyreállítását foglalta magában.

Az elmúlt években a Valletta bástyái előtt húzódó parti területeket alaposan felújították, kiépítve a tengerjáró turistahajók évente több mint félmillió utast fogadó kikötőjét (Valletta Cruise Port), valamint az éttermek, szabadtéri kávézók, bárok, klubok és üzletek káprázatos sokaságának otthont adó tengerparti sétányt (Valletta Waterfront).

A Nagy Kikötő területe számos rendezvény, például a Nemzetközi Tűzijáték Fesztivál és a Máltai Jazz Fesztivál helyszínéül szolgál, míg a Waterfront az éjszakai élet valóságos mekkája azok számára, akik egy jó vacsorára, egy kellemes sétára, vagy csak egy csendes estére vágynak a szabad ég alatt.

Málta testvérszigetére, Gozóra 25 perc alatt át lehet jutni komppal. Bár nagyon közel fekszik, Gozo szinte egy másik világ. A jóval zöldebb, dombosabb, vidékiesebb és rusztikusabb Gozo különleges varázsa és vonzereje nehezen megfogható.

Gozo spiritualitása szavakkal ki nem fejezhető, de azonnal észlelhető. A gozói Xagħra településen található a világ legrégebbi szabadon álló, ember alkotta építménye, a Ġgantija („Óriásoktól származó”) templomegyüttes, amely mintegy 6000 éve épült, évszázadokkal megelőzve a legősibb piramisokat. A sziget idilli nyugalmát tekintve aligha meglepő módon Gozón sok külföldi települt le.

A máltai szigeteken tett látogatás nem lehet teljes a Kalüpszó szigeteként is emlegetett Gozo legalább egy kirándulás, de inkább több napos ott-tartózkodás keretében történő felkeresése nélkül. A gyönyörű nimfa, ahogy azt Homérosz az Odüsszeiában megénekelte, itt élt, a sziget egyik barlangjában. Kalüpszó hét évig tartotta fogságban varázslatával Odüsszeuszt, az eposz főhősét – már csak az a kérdés, hogy miért is akart volna innen elmenni?

Málta az első három, legtisztább vízű strandokkal rendelkező EU-s ország egyike, és jelenleg kilenc strandja büszkélkedhet a kiváló minőséget jelző nemzetközi elismeréssel, a Kék Zászlóval.

A máltaiak híresek keresetlen szívélyességükről és őszinte vendégszeretetükről – talán épp ezért válik visszatérő vendéggé minden harmadik idelátogató. A szigetország emellett magas fokú és teljes körű biztonságosságáról is nevezetes.

Talán ennél is fontosabb, hogy a koronavírus-világjárvány előtt Málta díjnyertes nemzetközi repülőtere több mint 100, főként európai célállomással állt légi összeköttetésben, a nagyvárosok többségére kiterjedően. Most, hogy enyhültek az utazási korlátozások, a Turisztikai Minisztérium és a Máltai Turisztikai Hatóság mindent megtesz a 2019-es, Covid előtti helyzethez hasonlóan magas számú légi kapcsolat helyreállítása érdekében, mivel ezek az összeköttetések kulcsfontosságúak a máltai turizmus szempontjából.  
Málta turisztikai stratégiájának a fenntarthatóság is része, mert azt szeretnék, ha a turisták nemcsak a sziget nyújtotta programlehetőségeket élveznék, hanem megismernék és tisztelnék is a sziget élővilágát.