Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.04.20

Az amerikai mormon egyház washingtoni temploma 1974 óta először nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt – jelentette több amerikai médium.  

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának, közismertebb nevén a mormon egyháznak az amerikai főváros mellett fekvő Kensingtonban álló épülete úgy néz ki, mintha tudományos-fantasztikus regényből lépett volna ki. Hat, aranyozott templomtorony-csúcsdíszével és vakítóan fehér, kecses márványfalaival a washingtoni mormon templom épületének látványa már évtizedek óta rabul ejti az amerikai fővárost megkerülő körgyűrűn sztrádáján vezető autósokat és a környék lakóit egyaránt.

Eddig azonban a hívőkön kívül még senki nem léphetett be a templom épületébe, ez ugyanis csakis a konzervatív mormon egyház tagjai részére elérhető, akik számára a család, a tisztaság és a missziós munka a mindennapi élet legalapvetőbb értékei közé tartozik.

Ez azonban most megváltozik. Sajtótájékoztatón és bemutató napon a makulátlan tisztaságú templom 1974 óta először fogadott nem mormon vallású érdeklődőket, akiknek az egyház tagjaihoz hasonlóan fehér papucsot kellett húzniuk belépés előtt.

Amikor utoljára, 48 évvel ezelőtt, a templom megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt, még Gerald Ford volt az Egyesült Államok elnöke, és az egyház tájékoztatása szerint akkor 750 ezer ember látogatott a Washington mellett fekvő Maryland állambeli Kensington Hillre, köztük az akkori First Lady, Betty Ford is.

A templomot 2018-ban bezárták felújítás miatt, és az eredeti tervek szerint 2020-ban nyitották volna meg, de a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt kijárási korlátozások nyomán halasztani kellett az ünnepélyes megnyitót.

A templom látogatása ingyenes, de az érdeklődőknek regisztrálniuk kell az április végétől június elejéig tartó időszakra. A látogatók megismerhetik a mormon egyház vallási szertartásait, és láthatják a hófehér ruházatba öltözött híveket is, akik jelképesen és lelkileg is megtisztulnak, amikor belépnek szent templomukba.

“Ez világi dolgaink magunk mögött hagyásának, az egyenlőségnek, és a tisztaságnak a szimbóluma” – hangsúlyozta David Bednar, a mormon egyház 12 apostolának egyike, aki kifejezetten ebből az alkalomból érkezett Washingtonba a Utah állambeli Salt Lake Cityből.

A látogatók ellátogathatnak a templom keresztelő-kápolnájába is, ahol 12 életnagyságú fehér márványból faragott bika hátán áll a kis keresztelő medence, amelyek Izrael 12 törzsét jelképezik.

A templom épületének egyik különtermében, krémszínű bársonnyal borított fehér márványoltár előtt tartják a mormon egyházi esküvőket, mindig egy férfi és egy nő között. A házasságkötéssel – hitük szerint – a pár nem csak az életben, hanem a halál után is fennmarad, mert “a család elengedhetetlen az isteni gondviselés tervében” – fejtette ki David Bednar.

Az esküvőn a vőlegény és a menyasszony szülei és a gyermekei is részt vehetnek a különteremben, hogy a szertartás során “megerősítsék” családi kötelékeiket.

A mormon egyház washingtoni templomának képviselői több százezer látogatót várnak a következő másfél hónapban. (MTI)