Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.04.17

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban “rügyfakasztó vasárnap” és “vízbevető hétfőn” – mondta Kodácz Csengele, az intézmény marketing vezetője.

A skanzen utcáján sétálva, a portákra betérve a látogatók megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A malom mellett Paprikajancsi csúzlizdája és Kádár Ferkó fotószínháza fogadja az arra járókat. A Szeri Gyógynövényházban teakóstoló és gyógynövény-kvíz várja a látogatókat.

A Nomád Parkban 10. századi tevékenységeket próbálhatnak ki a vendégek: lőhetnek íjjal, emellett lesz nemezelés és szalagszövés is. A lovaspályán megismerhetik a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait.

A Puszta Háza kiállításaival a természet értékeit tárja az érdeklődők elé, a madármegfigyelési nap keretében madárgyűrűzésen vehetnek részt a vendégek, vasárnap délelőtt pedig Puskás József természetfotóból nyílik tárlat Pixelbe zárt Dél-Alföld címmel. A Hungarikum tárházban a szegedi halasbicskáról és a késesmesterségről látható kiállítás.

Húsvét hétfő délelőttjén tojást kereshetnek a gyerekek a skanzenben, ahol a déli harangszó után az Ányási kápolnánál Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást.

Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat. (MTI)