Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.04.13

Húsvét hétfőjén immár 15. alkalommal nyitja meg kapuit a Palóc Húsvét a Füleki Várban című hagyományos rendezvény; a hangsúlyt a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják – írta a szervező Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója.

Illés Kósik Andrea ismertette: a látogatók a várudvart birtokba vevő kézműveseknél kipróbálhatják a tojásdíszítés különböző technikáit, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek.

A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár. A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás gazdagítja a programot.

A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével, koncertet ad a Komáromból érkező Lakatos Róbert és a RÉV zenekar is.

A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a MeseFigurák Bábszínház, a Füleki Farkasok, a Szabad Vágta PT és a BANYA-társulat.

Az esemény partnerei a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások, a Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Füleki Polgárőrség és a helyi alapiskolák. A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.

Az igazgató elmondta, kedvezőtlen időjárás esetén a koncerteket a Füleki Városi Művelődési Központban tartják meg.