Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.04.11

Két év kihagyás után ismét megrendezi a falusi húsvéti népszokásokat életre keltő programsorozatát a Szentendrei Skanzen, amely április 17-én és 18-án locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal is várja az érdeklődőket .

A Szentendrei Skanzen hétfői tájékoztatása szerint ebben az évben a magyarországi mellett a határon túli magyar közösségek zenei- és tánchagyományai, díszítési motívumai is megjelennek a portákon és a színpadi programokon.

A locsolkodás hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes tagjai elevenítik meg, de moldvai csángó és bezenyei horvát húsvéti hagyományokkal is megismerkedhet a közönség, lesz kézműves vásár, vándormuzsikusok előadása és táncház is.

Mesét mond Simándi László és Csernik Szende. Fellép az Álomzug Társulás, az Erdőfű Zenekar, a moldvai csángó zenét játszó Berka Együttes, a világzenei Babcsán Projekt, a Magos és a Kerek Zenekar. A kézműves foglalkozásokon írókázni, tojást berzselni lehet, de bemutatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat is.

Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya: gyergyói, gyimesi, háromszéki, kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat láthat a közönség. Kicsik és nagyok készíthetnek gyapjú- vagy agyagbárányt, fonalcsibét, textiltojást, tavaszi ajtódíszt, és hímezhetnek könyvjelzőt, de lesznek különféle játékok is.

A Skanzen felszentelt templomaiban húsvét vasárnap és hétfőn katolikus misén és református istentiszteleten, a görögkatolikus templomban pászkaszentelésen vehetnek részt a látogatók.