Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.04.07

A késmárki vár udvarán hétfőn leplezték le Thököly Imre fejedelem bronzszobrát. A Magyarország főkonzulátusával 2020 novemberében aláírt egyezmény értelmében Magyarország és Szlovákia közösen állít szobrot a késmárki vár területén Thököly Imrének. Az életnagyságú bronz lovasszobrot Győrfi Lajos magyarországi szobrászművész készítette.

A szobor elkészítését és a helyszínre való szállítását a megegyezés értelmében Magyarország főkonzulátusa biztosítja. Az anyagi költségeket a magyar állam állja és a művet Késmárk városának adományozzák. A szobrot a főkonzulátus készíttette, a város a talapzat elkészítését és a műalkotás környezetének rendbetételét vállalta.

A Thököly-családnak köszönhetően vált a késmárki vár előkelő nemesi rezidenciává, művészek, filozófusok, zenészek és arisztokraták találkozóhelyévé. Thököly Imre a várban született, a földi maradványait pedig a késmárki új evangélikus templom mauzóleumában helyezték végső nyugalomra. A család mintegy száz éven keresztül, a 16-17. században birtokolta a várat, és virágoztatta fel azt.

A Thököly-családnak kiállítást alakítottak ki a vár bejárati tornyában. A késmárki múzeum lengyel és magyar partnerekkel együttműködve saját tárlattal is megemlékezik Thököly Imre 17. századi kuruc felkeléséről, a Bécs melletti harcokról, valamint a fejedelem törökországi emigrációjáról.

A szobor leleplezését követően az érdeklődők megtekinthették a késmárki vár kiállítótermében berendezett Thököly-kiállítást. A szoboravató ünnepség lezárásaként pedig megkoszorúzták Thököly Imre sírját a helyi evangélikus templomban. (forrás: MTI/TASR)