Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.04.05
A pandémia után az ukrajnai háború nyomja rá bélyegét a közeledő húsvéti szezonra Rómában, ahol 2019-hez képest a felére csökkent a foglalások száma - nyilatkozta Giuseppe Roscioli, a szállókat tömörítő Federalberghi szövetség elnöke.

Roscioli a Corriere della Sera című olasz napilap római kiadásában hangoztatta, hogy a háború miatt máris egyre többen mondják le a húsvéti foglalásokat az olasz fővárosban, amely a legtöbb látogatót szokta fogadni a tavaszi ünnepi szezonban.

A járvány előtti év, vagyis 2019-hez képest már most is ötven százalékkal kevesebb a turista az olasz fővárosban. “Kizárólag Európából érkeznek, a többi piac teljesen leállt: nem jönnek Dél-Amerikából, Kínából, Japánból, Oroszországból, Délkelet-Ázsiából” – jelentette ki.

Az Egyesült Államokból sem indulnak útra, “mivel arra várnak, hogy megértsék, hogyan alakul a helyzet Európában”.

A Federalberghi elnöke elmondta, hogy a Rómában működő mintegy ezer hotelből januárban 400 volt még zárva, és 250 továbbra sem nyitotta újra kapuit.

Giorgio Palmucci, az Enit olasz turisztikai ügynökség elnöke emlékeztetett, hogy a pandémiában az orosz turistákat az tartotta távol, hogy az olasz egészségügyi hatóságok nem fogadták el a Szputnyik V vakcinát, most pedig a háború és a szankciók állították le érkezésüket.

Az Istat statisztikai hivatal adatai szerint Olaszországban 2019-ben több mint 1,7 millió orosz látogatót láttak vendégül, akik átlagban naponta kétezer eurót költöttek. Legkedveltebb célállomásaik között Milánó, Róma, Velence és Firenze szerepelt. (MTI)