Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.03.10

 Magyarország nemzeti parkjairól készült dokumentumfilmeket, valamint egy imázsfilmet és a parkokat bemutató exkluzív albumot adott át Kovács Zoltán, az “Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa Budapesten a nemzetipark-igazgatóságok vezetőinek.

A Magyarország tíz nemzeti parkját egyenként bemutató filmek, a parkokról készült imázsfilm, valamint a reprezentatív album a világkiállításra készültek.

A vadászati világkiállítás 3 hete alatt a D pavilonban mutatkozott be a nemzeti parkok hálózata. A munka folytatásának kézzel fogható eredménye a Nemzeti Parkok Nagykönyve című 400 oldalas album, amely az igazgatóságok tevékenységét mutatja be és amelyből most ezer példányt bocsátottak a rendelkezésre a világkiállítás szervezői.

A bemutatófilmek mellett az összefoglaló imázsfilm a legfontosabb értékeket kiemelve összegzi a magyar táji-és természeti örökséget. A természetvédelmi területek megőrzése, védelme, fennmaradása állandó beavatkozást igényel, amelyet a nemzetipark-igazgatóság hálózata végez el. Tíz parkban országszerte 1400 munkatárs dolgozik azon, hogy a mozaikos élőhelyek jó állapotban maradjanak fent.

A magyarországi hálózat az egyik legerősebb állami, természetvédelmi rendszer, amely az ország teljes területét lefedi, és amely rendkívül sokat fejlődött az elmúlt 10-12 évben. Költségvetésük megnégyszereződött, míg 2010-ben 4,5 milliárd forintból, addig idén már 20 milliárd forintból gazdálkodnak. A munkatársak létszáma a duplájára emelkedett, 2010-ben mintegy 700, ma már csaknem 1400 munkatárs látja el a feladatokat.

Emelkedett az őshonos állatállomány is 45 százalékkal, egyedszámuk mára eléri a 14 ezret, az elmúlt években pedig 82 új területet nyilvánítottak védetté.

A hazánkban lévő 700 ökoturisztikai létesítmény felét valamelyik Nemzeti Park Igazgatóság üzemelteti, ezeken a bemutatóhelyeken évente 1,6 millió látogató fordul meg. A járványhelyzet miatt is fokozódott az érdeklődés a tanösvények iránt, de egyébként is változnak az emberek pihenési szokásai.

A munka folytatásaként – terveik szerint – a kiadványokat újra publikálják, folytatják a filmes és dokumentációs tevékenységet. Jelenleg is dolgoznak azon az albumon, amely összefoglalja majd a világkiállításra való felkészülést, az ott folyó munkát és a tapasztalatokat. (MTI)