Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.02.22
Friedensreich Hundertwasser halálának 22. évfordulója alkalmából, vasárnap nyílt meg a világ második Hundertwasser-múzeuma, amely az osztrák művész saját tervei alapján épült Új-Zéland egyik tengerparti városában, Whangareiben - tájékoztatta Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A Hundertwasser Art Center a bécsi múzeum után a második legnagyobb Hundertwasser-gyűjteményt mutatja be a közönségnek. A Hundertwasser Magánalapítvány jóvoltából ugyanis a múzeum 4 millió euró értékben kapott kölcsön grafikákat, festményeket és más műtárgyakat. Emellett – a bécsi Kunsthaus Wienhez hasonlóan – itt is a helyi kortárs művészet platformjaként működik majd a művész tiszteletére létrejött intézmény.

Friedensreich Hundertwasser még 1993-ban készítette el az épület terveit, de életében már nem volt lehetősége arra, hogy meg is építse azt. A görbe vonalairól, természetközeli épületeiről, vidám színekkel tarkított alkotásairól híres osztrák művészt szoros kapcsolat fűzte Új-Zélandhoz. 1976-ban telepedett le az ország északi részén, a Whangareitól nem messze található Bay of Islands területén, amely második otthonává vált. 1986-ban megkapta az állampolgárságot és 2000. február 19-én bekövetkezett halála után kívánságának megfelelően a szigetországban temették el.

Halála után Whangarei polgárai összefogtak, hogy a tervezett művészeti galéria mégis megnyílhasson. Ennek eredményeként nyílt meg február 20-án a tervei alapján készült Hundertwasser Art Center.

Hundertwasser nevéhez világszerte több mint három tucat épület fűződik, köztük a tájba simuló Bad Blumau-i termálfürdő, a bécsi távhőszolgáltató épülete Spittelauban, vagy utolsó épülete, a magdeburgi zöld citadella. Különleges, egyenes vonalakat megtagadó építményei közt szerepel még többek között egy óvoda, egy templom, egy onkológiai centrum és egy közvécé is, mely ugyancsak Új-Zélandon található.

A művész korát megelőzve már évtizedekkel ezelőtt megtett mindent a környezet és természet védelmében, Bay of Islands-on található földjén például százezer fát ültetett, hogy a területet visszaadja a természetnek.