Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.02.16

Február utolsó hétvégéjén, a Furmint Február jegyében Köveskál Gasztrofalu vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal negyedszer rendezik meg a Furmint Napok – Köveskál eseményt.

A rendezvény szervezőinek (Pálffy – Köveskál, a Káli Kövek Borászat, és a Káli Art Inn) célja, hogy megmutassák a Balaton környéki Furmint borokban rejlő potenciált, felhívják a figyelmet a szőlőfajta szerepére a borrégióban és egy remek hangulatú hétvégi programot biztosítsanak mindazok számára, akik minőségi boros-, és gasztroélményre vágynak Köveskálon, a Káli-medence ékszerdobozában.

Pénteken egy szakmai nappal indul az esemény, amelynek fő témái az exportpiacban rejlő lehetőségek, valamint a vulkanikus borok kommunikációja országhatáron kívül. Pálffy Gyula, a Köveskáli Furmint Napok házigazdája mesélt arról, hogy miért fontos számukra a furmint, és milyen kérdéseket vet fel a fajta termesztése a Balatonnál: „Hazánkban a furmint becsületbeli ügynek számít, legalább annyira, mint az olaszrizling.„

A Furmint Február (Vajdahunyad várában szervezett sétáló kóstoló) esemény sajnos az idén elmarad, de ettől még a február marad a furmint hava, és Köveskálon, ennek megfelelően negyedszerre összegyűlnek a borosgazdák, hogy megvitassák a fajtával kapcsolatos gondolataikat péntek este, egy szakmai kóstolón.

Szombaton kislétszámú mesterkurzusokon, különböző tematika alapján, a fajta szekértőivel és borászokkal tudnak közösen kóstolni a látogatók izgalmas tételeket, délután pedig egy nagyobb merítésből lehet majd válogatni a Köveskáli „Kultúrban”, egy klasszikus sétáló kóstoló keretében. Itt közel 30-40 Furmintot lehet kóstolni több mint 20 borászattól.

Izgalmas beszélgetésekkel is készülnek, amelyeket a borágazat jeles képviselői moderálnak. Három különböző témában zajlanak majd a beszélgetések 11:00-től 12:30-ig. A Káli Art Innben a fajta nemzetközi sikereiről hallgathatunk meg egy beszélgetést, a „Sikeres Furmintok a nagyvilágban” Mesterkurzus keretében. Ezzel egyidőben, a Pálffy Pincészetben a furmintból pezsgőt készítő borászok beszélgetnék, a Káli Kövek Borászatban pedig a „Vulkanikus Furmintok hazánkban” című Mesterkurzus zajlik majd.

A szakmai beszélgetések mellett a kötetlen borozásokból sem lesz hiány, hiszen a pincészetek a teljes rendezvény alatt várják az érdeklődőket.

Az eseményekről bővebb információ, illetve jegyvásárlási lehetőség az alábbi weboldalon:

https://furmintnapokkoveskal.wineshop.hu