Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.02.16

Dubai Gazdasági és Turisztikai Minisztériuma által közzétett legfrissebb adatok szerint a város látogatottsága éves szinten 32 %-os növekedést ért el.

A gazdaság jelentős fellendüléseként 2021 negyedik negyedévében a nemzetközi beutazások száma 3,4 millióra emelkedett, ami a teljes látogatottság 47 %-át teszi ki. Dubai 2021-es szállodai szobakereslete megegyezik London, Párizs és Oslo szállodai szobakeresletével együttvéve.

2021-ben a szállodafoglalások elérték átlagosan a 67%-ot, ami nemzetközi szinten a legmagasabb foglalási számok közé tartozott Dubai 2021 januárja és decembere között 7,28 millió külföldi szállóvendéget fogadott, ami 32 %-os éves növekedést (YoY) és jelentős előrelépést jelent a globális turizmus fellendülésében, egyben megerősítve a várost a fenntartható növekedés útján, hogy a világ leglátogatottabb célpontjává váljon.

Dubai Gazdasági és Turisztikai Minisztériuma (DET) által közzétett legfrissebb adatok szerint, 2021 negyedik negyedévében, a város nemzetközi látogatottsága meghaladta a 3,4 milliót, elérve a világjárvány előtti, 2019 negyedik negyedévébeni, turistalátogatás 74 %-át, így biztosítva, hogy a dubai szállodák, a negyedik negyedévben, világjárvány előtti szintet meghaladó, bravúros teljesítményt nyújtsanak.

Ez a pozitív tendencia várhatóan 2022-ben és azután is folytatódik, a 2021-es látogatottsági adatok alátámasztják a város utazási és turisztikai ágazatának rugalmasságát és újjáéledését, igazolják a turizmusnak, a gazdasági növekedés kulcsfontosságú hajtóerejeként betöltött szerepét, miközben tovább megerősítik Dubai közelmúltbeli választását, mint a világ legnépszerűbb úti célját, a Tripadvisor Travellers’ Choice Awards 2022-ben közzétett adatok szerint.  

Dubai megerősödik, újra lendületet vesz

Leküzdve a nemzetközi utazási korlátozások hatását a kulcsfontosságú globális piacokon, Dubai továbbra is az első számú biztonságos turisztikai célpont maradt. Dubai 2021-ben megerősödik, ismét lendületet vesz, és pozitív növekedést mutat fel: az első számú forráspiac India 910 000 látogatóval (+5,3%), őt követi Szaúd-Arábia 491,000 utazóval (+22.8 %), míg Oroszország és az Egyesült Királyság 444,000 (+50.3 %), illetve 420,000 (+7.1 %) látogatóval járult hozzá a növekedéshez. 

2021-ben Nyugat-Európa az összturizmus 22 %-át tette ki, a látogatottságot az Egyesült Királyság vezette, őt követte Franciaország, Németország, Olaszország és Hollandia. Dél-Ázsia Oroszországgal együtt a nemzetközi látogatók 18 %-val, a FÁK és Kelet-Európa együttesen 15 %-kal járultak hozzá a növekedéshez. 

A szállodák kiválóan teljesítettek

Mivel a belföldi turizmus jelentős részesedést képvisel a szállások terén, a dubai szállodák a negyedik negyedévben kiválóan teljesítettek, és 2020-hoz képest jelentős növekedést értek el a vendéglátás összes mutatójában.

2021-ben a szállodák átlagos telítettsége összességében elérte a 67%-ot, szemben az előző évi 54 %-kal, ami nemzetközi szinten a legmagasabb telítettségek egyike.

A vendégek is hosszabb időt töltöttek a dubai szállodákban, az átlagos tartózkodási idő elérte a 4,6 éjszakát (a 2020-as 4,2 éjszakához képest), míg a 31,47 millió foglalt éjszaka 53,7 százalékos növekedést jelent 2020-hoz és körülbelül 98 %-os növekedést a 2019-ben foglalt szobákhoz képest.  

Dubai bemutatása az Expo 2020-on

Az Expo 2020 Dubai 2021. október 1-jei megnyitója egy hihetetlen új korszak kezdetét jelentette a város idegenforgalmi ágazatában, kiemelve Dubai és az Egyesült Arab Emírségek erőfeszítéseit, hogy megünnepeljék a globális üzleti élet és kultúra legjavát és egyesüljenek a nemzetekkel egy jobb világ felépítésében. A világjárvány kezdete óta az első ilyen nagyságrendű személyes összejövetelként a Dubai Expo 2020 továbbra is mágnesként vonzza a látogatókat a városba, és négy hónap leforgása alatt 11,6 millió lakos és turista fordult itt meg a világ minden tájáról.               

Támogatva a város azon elkötelezettségét, hogy mindig valami újat, egyedit és világszínvonalat kínáljon minden ideutazónak, 2021-ben további lépések történtek a látogatók széles skálája számára Dubai vonzerejének fejlesztésében, új látnivalók és szabadidős célpontok megnyitásával, mint például az Ain Dubai, a Deep Dive Dubai, a Hatta Dome Park és The View at The Palm, hogy csak néhányat említsünk, miközben az úti cél pilléreire építkeznek – a kultúrától a konyhaművészetig, a szórakozástól, a szabadtéri kalandoktól a tengerparti tevékenységekig, a családközpontú élményektől a vásárlásig. 

Élhető világközpont

Dubai 2021-ben továbbra is magas pontszámot ért el a nemzetközi indexekben, tovább erősítve hírnevét, mint élhető világközpont, és a több mint 200 nemzetiségnek otthont adó multikulturális város, mely még vonzóbbá vált a turisták, befektetők, alkotók és a kultúrát kedvelők számára. A kiemelkedő életminőséggel párosuló kivételes élményeket nyújtó Dubai, a MEASA régióban az első és a Julius Baer’s által készített Global Wealth and Lifestyle Report 2021-ben pedig a tizenkettedik helyen áll világszerte, míg a Global Talent Competitive Indexben Dubai a harmadik legkívánatosabb úti cél az élet- és munkaszempontból egyaránt.  

A HSBC 14. évi, 2021-es Expat Explorer felmérésén az Egyesült Arab Emírségeket a negyedik legjobbnak választották a külföldön élés és munkavégzés szempontjából, 10 hellyel feljebb 2020-hoz képest. A Gallup Global Law and Order 2021 jelentése szerint az Egyesült Arab Emírségek a világ első számú országa a biztonságos éjszakai életet tekintve, miközben ugyanebben a jelentésben az Egyesült Arab Emírségek a világ második legbiztonságosabb országa rangot kapta.

Amellett, hogy a világ legnépszerűbb úti céljának választották, Dubai elnyerte „A városok szerelmesei” kategóriában az első helyezést mint a világ első számú úti célja, és a negyedik helyet „Az ételek szerelmesei” kategóriában a Tripadvisor Travellers’ Choice Awards 2022-ben, amely az utazók független úti célja, véleményei és értékelései alapján készült, szálláshelyek, éttermek és szórakozási lehetőségek terén, 12 hónapon keresztül, 2020. november 1. és 2021. október 31. között.