Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.02.10
Az osztrák fővárosban 2015 óta minden harmadik osztályos kap egy füzetecskét, amelyben a házi kedvencek szükségleteiről, a kutyák, macskák és hörcsögök testbeszédéről és az állattartással járó kötelezettségekről olvashat.

A cél, hogy a gyerekek megértsék, a kisállat nem árucikk és ezt a tudást továbbadják a környezetüknek is. Lea Mirwald, a Tierschutz macht Schule Egyesület ügyvezetője, Ruth Jily az Állategészségügyi Hivatal munkatársa és Jürgen Czernohorszky állatvédelmi tanácsnok látható.

Eddig mintegy 115 ezer bécsi harmadik osztályos kapta meg az „Állati profik – háziállatok” című kiadványt, amely a Bécsi Állategészségügyi Hivatal és a Tierschutz macht Schule nevű egyesület közös tájékoztató füzete. Ebben a gyerekek például a házi kedvencek testbeszédéről, az állatvédelmi törvényről és arról olvashatnak, mekkora felelősséget vállal az, aki kisállatot vesz magához. A tanórákon jól használható olvasmányokhoz érdekes rejtvények, feladatok is tartoznak.

Lea Mirwald, a Tierschutz macht Schule Egyesület ügyvezetője, Ruth Jily az Állategészségügyi Hivatal munkatársa és Jürgen Czernohorszky állatvédelmi tanácsnok.

A füzet tartalmát most újabb, az internetes kisállat-vásárlásról szóló fejezettel egészítették ki. Ausztriában – néhány kivétellel – szigorúan tilos ugyan közterületen kisállatot árusítani, és az állatvédelmi törvény ide sorolja az internetet is, mégis virágzik ez az üzletág.

A város célja, hogy már a legkisebbek is tisztában legyenek azzal, hogy a kisállat nem árucikk, amelyet néhány kattintással megveszünk a netről. Csak akkor lehet ugyanis véget vetni a kisállat-kereskedelem ezen illegális formájának, ha ez mindenki számára egyértelmű.

A gyerekek ugyanis szívesen osztják meg a tanultakat a barátaikkal és a családtagjaikkal, így például
a szüleikkel, hozzátartozóikkal is. „Így az egész lakosságban gyorsabban lehet tudatosítani az
állatvédelem fontosságát” – magyarázza Lea Mirwald, a Tierschutz macht Schule egyesület
ügyvezetője. Jürgen Czernohorszky, Bécs állatvédelmi tanácsnoka pedig ehhez kapcsolódóan
elmondta, hogy „minden gyereknek, aki Bécsben jár iskolába, legalább egyszer mélyre ható
ismereteket kell szereznie állatvédelemből”.

Képaláírás és copyright:
Állatvédelmi füzet a bécsi gyereknek © PID/Votava
A Hauptbahnhofon elkobzott, illegálisan árult kiscicák © TierQuarTier