Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.02.02
Pécs lesz a nyitóhelyszíne a magyar roma származású hősöket bemutató országos történeti vándorkiállításnak.

A február 4-10. között, a Zsolnay Kulturális Negyed udvarán látható tárlatot olyan kísérőprogramok színesítik, mint Oláh Gergő február 4-i ingyenes koncertje és a Gandhi Gimnázium diákjainak összművészeti programja.

Keveset beszélünk a magyar cigányság azon kiemelkedő személyiségeiről, akik hősiességükkel, helytállásukkal, kulturális, művészeti vagy közösségszervező teljesítményükkel a magyar nemzeti közösség egésze számára mutatnak példát. Az Együtt, Szabadon – Magyar Cigány Hősök című szabadtéri vándorkiállítás éppen erre helyezi a fókuszt.

A tárlat Magyarország 25 településén valósul meg, mindenhol nyitó eseménnyel és koncerttel összekötve, amelyek során a magyar cigány kulturális élet meghatározó képviselői mutatkoznak be. A kiállítás összesen 33 tablóból áll. Oldalain egy-egy, az 1956-os forradalom és szabadságharc, és az 1989-90-es rendszerváltoztatás során fontos szerepet betöltő roma hős portréja jelenik meg, rövid életrajzi ismertetéssel.

Elsőként Pécsett látható a kiállítás, a Zsolnay Negyed udvarán, a Jégverem mellett. A megnyitó február 4-én 18:00-kor kezdődik az E78-as koncertteremben. A kiállítást Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója nyitja meg, köszöntőt mond Péterffy Attila polgármester úr, Sztojka Attila, Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztos, valamint Petrovics Gábor Lajos, a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A megnyitó ünnepségre izgalmas kísérőprogrammal készül a Gandhi Gimnázium Hagyományőrző Együttese. Céljuk a szórakoztatáson és a közös örömzenélésen túl, hogy autentikus cigány dalokkal és táncokkal járuljanak hozzá a hagyományok megőrzéséhez. Emellett látható lesz a NeRok által működtetett Gandhi Fotóklub “Nézőpont” című fotókiállítása is. Ezt követően 19:00-től Oláh Gergő, az X-Faktor harmadik szériájának győztese ad ingyenes koncertet a Zsolnay Kulturális Negyed E78-as Koncerttermében.

A Terror Háza Múzeum és az intézményt fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány több mit tíz éve tekinti kiemelt feladatának cigány hősök felkutatását és sorstörténetük bemutatását.

Elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a roma hősökről és felhívja a szélesebb közönség figyelmét a magyar romák helytállására, valamint bemutassa, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével, művészetükkel közösségüket és Magyarországot egyaránt szolgálták.

A tárlat február 10-ig tekinthető meg.
Részletek:
https://www.e78.hu/programok/egyuttszabadon-magyar-roma-hosok-olah-gergo-koncert