Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.01.26

Idén május 27-e és 29-e között a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szervezésében, ismét megrendezik hazánk egyik legnagyobb környezetvédelmi fesztiválját, a VIII. Nemzetközi Természet – és Környezetvédelmi Fesztivált, amelynek, ahogyan – 2015 óta minden évben – idén is a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont.

A hagyományoknak megfelelően, ezzel egyidőben kerül sor a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi, valamint a Kárpát-medence Természeti Értékei Filmszemlékre!

Idén a fesztivál díszvendége Olaszország lesz, így a számos talján tematikájú program mellett az olasz gasztro-kínálattal is megismerkedhetünk. 

Most először a Magyar Természettudományi Múzeum is részt vesz a Fesztiválon. A Filmszemlék 2022-ben hat kategóriában várják a pályaműveket, ahol első alkalommal mérettethetik meg magukat az amatőr, akár telefonnal forgatott produkciók is. 

Összesen hat kategóriában várják a nevezéseket, amelyek versenyében a nemzetközi szakmai zsűri, több mint 10 ezer euró összdíjazásban részesíti a legjobb alkotásokat.

A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmszemlére természetfilm, rövidfilm, valamint rajz- és animációs film kategóriában várják az alkotásokat, melyek középpontjában minden esetben a környezet- és természetvédelemnek, a fenntarthatóságnak és a klímavédelemnek kell állnia.

Az eseményhez hagyományosan kapcsolódó Kárpát-medence Természeti Értékei Filmszemle keretében olyan természetfilmeket és rövidfilmeket díjaznak, amelyek egyedi látásmóddal, innovatív témaválasztással dolgozzák fel a Kárpát-medence kincseit. 

A természet csodáinak vagy éppen pusztulásának dokumentálását a profik elhivatottságával, de egyelőre még amatőr körülmények között művelő fiatalok számára meghirdetik a „A jövő természetfotósa” című diákfotó pályázatot is, amelyet Máté Bence természetfotós zsűrielnöksége mellett jutalmaznak majd.

A dokumentaristák versenyei mellett, természetesen számos más művészeti ág is képviselteti magát a fesztiválon. Trash Art kiállítással, színes kulturális programokkal és neves fellépőkkel várják a természet szerelmeseit, 2022-től kutyabarátként, immáron akár négylábú társaikkal együtt is.

További információk: https://naturefestandfilm.com/