Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.01.12

Velencében – ahol naponta 100 ezer turista fordul meg – néhány héten belül új szabályokat vezetnek be, hogy korlátozzák a városba irányuló turizmust.

Nemsokára 5 eurót kell fizetnie annak, aki egy napra Velencébe szeretne utazni. A korlátozás természetesen nem vonatkozik az ott élőkre és dolgozókra, viszont azokra sem, akik velencei szállodában foglalnak maguknak szállást, vagyis nem csupán egyetlen napra érkeznek. A jegyet előre meg kell venni az interneten, és limitálják a jegyvásárlók számát. Forgalmas napokon a belépő ára is magasabb lehet.

A városvezetés célja, hogy megváltozzon a turizmus Velencében, és inkább kevesebb ember jöjjön, de azok hosszabb időt töltsenek a városban.

– A cél, hogy ne az egynapos turizmust támogassuk, ezzel túlterhelve a várost, hanem helyette a hosszabb itt tartózkodást ösztönözzük – mondta Simone Venturini polgármester-helyettes – írja az euronews.com

Velencében kapukat állítanak majd fel a főbb látványosságok közelében, az emberek számát pedig ötszáz kamera ellenőrzi a városban. A cellainformációk segítségével a rendőrök valós időben is azonosítani tudják az embereket. Az új rendszer a tervek szerint megkönnyíti majd a Velencében élők és dolgozók mozgását.

Velencében már évek óta igyekeznek megoldani a turistaáradat okozta problémákat. Tavaly nyáron a nagy tengerjáró hajókat már kitiltották a város csatornáiról.