Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.01.03
A nagy hagyományú lengyel solymászat és az úrnapi körmenetek virágszőnyegei lerakásának kivételesen színes szokása felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára.

Az országban található nagy kiterjedésű erdőknek és réteknek köszönhetően jó feltételei vannak a vadászat megszervezésére, a vadászat és a vadgazdálkodásnak pedig gazdag, mélyen gyökerező hagyományai vannak. E vadászatok egyik legnemesebb formája a solymászat, amely Lengyelországban a 10. század körül jelent meg. A modern solymászok nemcsak vadászok, hanem tenyésztők is, akik megkezdték a vándorsólyom visszatelepítését. Ápolják a vadmadarak tojó- és tenyésztési hagyományát. 

A lengyel solymászat, mint élő hagyomány, a Szellemi Kulturális Örökség Védelmével Foglalkozó Kormányközi Bizottság 16. ülésszakán Párizsban csatlakozott ahhoz a 24 országból álló csoporthoz, amely felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára.

Az Úr napja vallási ünnepét viszont a Łódzi vajdaságban található Spycimierzben és az Opolskie vajdaság négy falujában  – Olszowa, Zimna Wódka, Zalesie Śląskie és Klucze  különleges módon ünneplik: virágszőnyegeket raknak le a felvonuláshoz. 

Az Úr napja mozgó ünnep, 60 nappal húsvét után, egy színes körmenet, amelyet az adott egyházközség papjai vezetnek. A körmenet résztvevői felkeresik a szent helyek, különösen a keresztek és kápolnák szent helyeit. A körmenet útvonala mentén négy mezei oltárt állítanak fel, amelyeknél a menet megáll. Ott a hívek meghallgatják az evangéliumot. A körmenet útvonalát ágakkal és virágokkal díszítik. A népviseletbe öltözött gyerekek virágot szórnak az útra, és mindenki himnuszokat és litániákat énekel.

A Szellemi Kulturális Örökség Védelmével Foglalkozó Kormányközi Bizottság az UNESCO felvette az emberiség Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára.