Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.12.15
Idén öt alkalommal rendezték meg a Füvészkertben az Öko Zsibongót. A környezettudatos családi programsorozat augusztusban indult, és az idei utolsó eseményen, december 5-én a Bio Mikulás programon vehettek részt az érdeklődők.

Augusztustól decemberig összesen 7 000 látogató és több mint 130 kiállító volt jelen az Öko Zsibongón, melyet januárban nem rendeznek meg, de a szervezők már most készülnek a februári eseményre.

„A programnak óriási sikere van, kiállítóknak és látogatóknak egyaránt valódi élmény. Tapasztalataink és a visszajelzések szerint nagy szükség van az ilyen jellegű eseményekre. A cél, hogy a városi embert kimozdítsuk a természetbe, minőségi élménnyel gazdagodjon kicsi és nagy egyaránt. A résztvevők játszva tanulják meg az egészséges életmód, a környezettudatosság csínját-bínját” – mondta Kovács Magdi, a program ötletgazdája.

A rendezvény mottója: kerttől az asztalig

Ez azt jelentette, hogy közvetlenül a termelőkkel is találkozhattak a látogatók, akik a mentes, sőt, akár mindenmentes finomságokat meg is vásárolhatták.

„Megmutattuk, hogy lehet finom, ami egészséges. Az Öko Zsibongó alkalmain vendégünk volt többek között Gyenesei Leila öttusázó, sífutó és Tóth Ildikó vízilabdázó olimpikon. A programon megismerkedhetek a vendégek Hajdúnánás, a Mátra, Baranya megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a Nánási Portéka termelőinek, Eger és környékének, Dány és vidékének, valamint a Balaton-felvidék termelőinek áruival és ízeivel” – mondta Kovács Magdi.

A Bio Mikulás bio-gyümölcsszeleteket osztogatott

Az Öko Zsibongó Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége alá tartozik, és a Csak a Nőknek Magazin, illetve a Nők Világa Nonprofit Kft. szervezték meg minden hónapban. Decemberben úgy időzítették a rendezvényt, hogy a Mikulással is találkozzanak a gyerekek. Egészen pontosan egy Bio Mikulással.

„A Bio Mikuláshoz érkezett gyerekek énekükkel, versükkel belopták magukat a Mikulás szívébe, aki bio-gyümölcsszeletekkel jutalmazta az előadásukat, a DM jóvoltából.
A programon több mint 750 gyerek vett részt, akik 20 állomást látogathattak meg. Volt homoktövis, gluténmentes falatok, vegyszermentes forralt bor és meleg tea” – mondta a program főszervezője.

Kívánságfal vágyakkal, február tervekkel

„A környezet- és az egészségtudatosság mellett számunkra fontos az edukáció és a célalkotás is. Ennek jegyében telt a Madártani Egyesület workshopja, ahol a gyerekek megtanulhatták a madarak téli etetésének csínját-bínját, de a New Way Diet által az egészséges étkezés is a főszerepbe került. Az est fénypontja a kívánságfal volt, amire a vendégek felírhatták a kívánságaikat.

Ezek néha megmosolyogtató, néha szívbemarkoló vágyak voltak” – mondta Kovács Magdi. Szerinte 2022-ben folytatják az eseménysorozatot újabb és újabb programokkal, kiállítókkal, különböző tájegységek finom ízeivel. És bár januárban nem lesz Öko Zsibongó, de – a tervek szerint – februárban egy nagy farsangi mulatsággal kezdenek.

Fotók (forrás: Öko Zsibongó)