Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.12.09
Hazánk földrajzi adottságaiból – azaz a magashegységek hiányából – következik, hogy bizonyos fajta fenyőket, elősorban a karácsonyfaként tartósságáról és dús ágairól híres nordmannt importálunk, míg lucfenyőt exportálunk.

A közhiedelemmel ellentétben a műanyag fenyő csak hosszú, körülbelül 20 éves használat után környezetkímélőbb, mint a hagyományos.

Magyarországon mintegy 3000-3500 hektár területen folyik kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés. A tevékenységet – beleértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaság végzi. Szakmai partnerünk, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete tájékoztatása szerint fenyőből nem lesz hiány az idei szezonban sem. A választékban továbbra is meghatározók a luc-, az ezüst-, és a nordmann fenyők.

Jellegzetes illata miatt a lucfenyőt tartjuk a klasszikus értelemben vett karácsonyfának. Népszerű fenyőféle, noha közismert, hogy tűlevelei a meleg lakásokban hamar lehullanak. A másik közkedvelt karácsonyfa az ezüstfenyő, ami a lucfenyő nemzetség egyik tagja. A sűrű ágrendszerű fát rendkívül dekoratívvá teszik a kékes-zöldes viaszréteggel bevont tűlevelek, amelyek azonban nagyon szúrósak. Keresletük ezért a gyerekes családok körében valamelyest csökkent.

A legnépszerűbb karácsonyfaféle a Kaukázusban őshonos nordmann fenyő. Szabályos alakú, tetszetős formájú fa. Lombozata sötétzöld, fényes tűlevelei puhák, 3-4 cm hosszúak, alig-alig hullanak. Meleg lakásokban is hónapokig megmaradnak. Az értékesítésre kerülő nordmann fenyők nagyobb része importból, kisebb része hazai nevelésből származik. A túlnyomórészt Dániából származó nordmann fenyő mennyisége közel 500-600 ezer darabot tesz ki.

Nordmann fenyőt – az évek óta erősödő keresletre válaszul – az elmúlt 10 évben nagy mennyiségben telepítettek magyar termelők is, így idén hazai áruval bővül e termék piaca. Az élő fenyők mellett a műfenyők egyre bővülő kínálatával is találkozhatunk. Akik műfenyő vásárlása mellett döntenek, azokat többnyire a természet féltése vagy a kényelem szeretete vezérli. Noha a műfenyőnek is megvan a maga piaca, nem árt tudni, hogy a karácsonyfának nevelt fenyők faiskolákból származnak, a piacra kerülő áruk nem az erdők „kiirtásából” erednek. (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)