Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.12.08
A Hévíz-patakon, illetve annak partján november 27-én, szombaton első alkalommal rendezték meg a HEVIZIBIVALY Duatlon versenyt, melyet a Hévízi Turisztikai Np Kft., a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, a Vadlán Ultra Terem Futás csapata és a Vidra Vizitúra csapatának szoros együttműködésével közösen valósította meg.

A szervezők olyan új sportversenyt szerveztek, amely országos szinten is egyedülálló. Nem csak abban, hogy az evezést és a futás, két nem szokványos sportágat párosítottak egybe egy duatlon verseny keretében, hanem a helyszín is különleges.

A Hévíz-patak a Hévízi-tó elfolyó meleg vizét vezeti el, így a télies időjárás ellenére is egy kellemesen meleg, gőzölgő patakon lehet evezni, vadregényes környezetben távol a város zajától. Az időpontot is a helyszín adottságai határozták meg, hiszen a Hévíz-patakon, ami természetvédelmi terület, az élővilág megóvása érdekében csak az őszi lehűlést követően lehetséges evezni. Nem véletlen tehát a késő őszi időpontválasztás.

A verseny során 83 induló csapat, összesen 146 versenyző érkezett meg a csípős reggeli időben a Hévíz-patak zsilipjéhez, hogy kenukkal, kajakokkal, supokkal vízre szálljanak, és leevezzenek egészen a 10 kilométerre lévő fenékpusztai kiszállóponthoz.

Érkezés után a hajókat az átszállóponton hagyva ugyanezen az útvonalon, csak immár visszafelé a Hévíz-patak melletti töltésen futottak vissza Hévízre, ahol először egy kis kitérőt tettek az északi Véderdőben, hogy végül a Hévízi Tófürdő területére befutva megérkezzenek a célba.

A verseny november 27-én reggel 9 órakor kezdődött, ekkor startolt el az egyes számú kenu a Hévíz-patakon Fenékpuszta irányába, és 15.00 órakor érkezett meg az utolsó befutó versenyző a Hévízi Tófürdő strand területére, hogy megérdemelten nyakába akasszák a minden versenyzőnek kijáró H EVIZIBIVALY Duatlon érmet.

A nagyjából 21 kilométeres távot evezve majd futva tették meg. Közöttük 48 két- és három fős csapat vett részt a versenyben, 28 férfi versenyző és 7 hölgy mérettette meg magát az egyéni kategóriában. A versenyzők között voltak ultrafutók, kajakozók és amatőr sportolók is. A versenyt senki nem adta fel, baleset és vízbeborulás-mentesen minden induló teljesítette a kitűzött távot, így végül 146 versenyzők kaphatta meg a HEVIZIBIVALY befutó érmet.

Miért hévízi bivaly? Mert alig 50 évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a Hévíz-patak medrét évente több alkalommal. A jámbor jószágokat a környékből hajtották ide, hogy le-föl sétáljanak a patakmederben.

Mivel a hordalékos meder mindig teli volt növényekkel, így tudták biztosítani, hogy a víz folyamatosan, egyenletesen folyjon el a Balaton irányába, és soha nem záródjon el, telítődjön fel hordalékkal. Az állatokat persze nem azért kellett nógatni, hogy belemenjenek a meleg vízbe, sokkal inkább, hogy dolguk végeztével kimásszanak onnét. A környékben manapság is több helyen élnek bivalyok, de a patakmeder tisztítási feladatai már nem rájuk hárulnak.

A verseny után úgy döntöttek, ha csak tehetik minden évben, a télies időszakban újra és újra meghirdetik a HEVIZIBIVALY Duatlon versenyt. Azt szeretnék, ha egyre több ember bizonyítaná, hogy bizony neki is van bivalyereje!