Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.12.07
A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös zenei maratonjának egész napos műsorfolyamában idén a német komponista, Richard Strauss alkotásaiból összeállított program tizenegy koncertjéből és kísérőrendezvényeiből válogathatnak az érdeklődők 2022. január 22-én.

A fellépők névsora a hazai zenei élet legkiválóbb szólistáiból, kamaraformációiból és zenekaraiból áll majd, a napot pedig az eseménysorozat művészeti vezetője, Fischer Iván karmester vezényletével színpadra álló Budapesti Fesztiválzenekar és az ausztrál szoprán, Eleanor Lyons közös hangversenye zárja majd.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa minden évben egy (olykor két) páratlan komponista életművének legfontosabb darabjait felvonultató egynapos fesztiválja az elmúlt közel másfél évtizedben a hazai komolyzenei élet emblematikus ünnepévé nőtte ki magát.

Idén az ismert körülmények miatt sajnos nem személyesen, hanem a Müpa virtuális hangversenytermében találkozhattak a zenerajongók és a művészek. Jövőre viszont újra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és a Fesztivál Színház ad otthont az eseménysorozatnak. Ifjú zeneakadémista tehetségek is bemutatkoznak az ingyenes koncerteken az Üvegteremben, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások vetítéseit élvezhetik a nézők.

A programsorozat páratlanul gazdag kínálattal várja a klasszikus zene iránt érdeklődőket: a MÁV Szimfonikus Zenekar a Kossuth-díjas Várjon Dénessel és Farkas Róbert vezényletével ad családi hangversenyt, a generációja egyik legizgalmasabb zenészegyéniségeként számon tartott Palojtay János zongorakoncertjén Richard Strauss ritkábban hallható művei is felcsendülnek.

A nemzetközi berkekben is nagyra becsült, friss Prima Primissima díjas Takács-Nagy Gábor a Concerto Budapest élén lép színpadra. A különleges tehetségű szoprán, Pasztircsák Polina Richard Strauss dalaiból ad elő egy csokorra valót, a Budapesti Fesztiválzenekar művészeivel pedig kamarakoncertek keretében, illetve a nap záróeseményén, a BFZ és az ismert ausztrál szoprán, Eleanor Lyons közös hangversenyén is találkozhat a közönség.

További információk és a maraton teljes programja:

https://bit.ly/RichardStrauss_maraton

www.bfz.hu/maraton

Az eseménysorozat Facebook-oldala:

https://www.facebook.com/events/659372445422366