Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.12.04
Immár ötödik alkalommal hozza el a zenét az emberek otthonába a Bécsi Filharmonikusok. „Wohnzimmer-Konzerte Reloaded” címmel most két decemberi estén is biztonságos és kényelmes körülmények között élvezhetik az érdeklődők a gyönyörű muzsikát. Az ismertebb művek mellett ritkán hallott darabok is felcsendülnek.

A koronavírus miatti lezárás okozta, hogy a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tudnak közönség előtt játszani. A zenekar ezért ismét az emberek otthonába viszi el a muzsikát a „Wohnzimmer-Konzerte Reloaded“ program égisze alatt: Két estére most ötödik alkalommal változnak koncertteremmé a bécsi (és azon kívüli) nappalik. Az első műsorra december 8-án 20:15-kor kerül sor.

Dirk Kaftan vezénylete alatt zenekari kísérettel Walter Voglmayr és Otmar Gaiswinkler szólisták kápráztatják el a nagyérdeműt. A művészek Michael Haydn kürtre és altharsonára írt koncertjének két altharsonára írt változatának második tételét, valamint Kurt Weill II. szimfóniáját viszik el a közönséghez.

Két nappal később, december 10-én ugyanabban az időpontban következik a második koncert. Ezúttal a horvát Ivan Repušić áll majd a karmesterpultnál. A zenekar Michael Vladar szólistával karöltve – aki egyben a zenekar régóta megbecsült üstdobosa is – ritkán játszott mesterművekből ad ízelítőt. Gioachino Rossini Tell Vilmos operájának nyitánya mellett Johann Carl Christian Fischer hat üstdobra és zenekarra írt C-dúr szimfóniájának első tétele is felcsendül. A koncert Csajkovszkij Capriccio Italien op.45 című művével zárul.

A közönség a zene élvezete mellett a kulisszák mögé is bepillanthat és beszélgetéseket hallgathat meg a zenekar tagjaival. A kanapékoncerteket a Bécsi Filharmonikusok Facebook-oldalán és honlapján közvetítik, az eddigieket pedig a zenekar Youtube-csatornáján lehet újra megnézni. A zenekar mottója továbbra is változatlan: „Maradjanak otthon, mi eljövünk Önökhöz!”

A Bécsi Filharmonikusok szilveszteri és újévi koncertjére egyébként már minden jegy elkelt. Hogy az
előadások élőben, szigorú biztonsági feltételek mellett, vagy ugyancsak online formában lesznek-e
megtartva, az akkori koronavírus-szabályozásoktól függ majd.
Képaláírás és copyright:
A zenekar a Wiener Konzerthaus nagytermében © Stefan Oláh