Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.11.19
Megújul a pécsi advent! Egy hároméves fejlesztési terv első állomása lesz az idei Adventi Kézműves és Mesevásár Pécsett. Új programokkal, új helyszínekkel, új partnerekkel vág bele Pécs az adventi rendezvénysorozatának újraélesztésébe.

A cél, hogy Pécs télen is nyitva legyen, azaz, hogy a nyári-őszi programsor mellett a város az adventi időszakban – november 26-tól december 23-ig – is nívós programokat kínáljon a turistáknak és a pécsi családoknak egyaránt.

Pécs város vezetése nemcsak a Mecsekoldalon tervezett és az egyéb, turisztikai célú infrastrukturális fejlesztésekre fókuszál: a programok terén is új elemeket kínál a pécsieknek és az ide látogatóknak. Ilyen volt a nyári-őszi időszakban már bizonyított Pécs nyitva kampány, és ez a terve a pécsi városvezetésnek az adventi programsorral is.

Pécs 2021-től három éven át fejleszti minden korábbinál színesebb és összetettebb programmá adventi vásárját. A megújuló adventi programsor már idén tartogat:

– vadonatúj programokat, civil szervezetek bevonásával;

– új helyszíneket, köztük a színházi erkéllyel, a pécsi Árkáddal és a Kossuth térrel;

– új helyszín, a Városháza is fényfestést kap.

A hároméves ciklust a városvezetés tavaly tervezte útjára indítani, de az akkori terveket a járvány és az annak kezelésére hozott kormányintézkedések keresztülhúzták. A szervezők abban bíznak, hogy idén ez nem történik meg. Arra mindenesetre odafigyeltek, hogy az események zöme szabadtéri legyen, és térben elkülönítve valósuljanak meg, erre kaptak javaslatot virológus szakemberektől is.

A Pécs nyitva nyári-őszi kampányához hasonlóan az Adventi Kézműves és Mesevásár is oly módon valósul meg, hogy az a lehető legtöbb partner bevonását tegye lehetővé az egyházaktól kezdve a civil szereplőkön, kézműveseken, árusokon át egészen a város legnagyobb üzletközpontjáig.

Fontos szempont volt, hogy a vásáron a helyi termelők jelentős szerephez jussanak, és a helyi termelőket helyzetbe hozó vásár azt a magas minőséget képviselje, ami méltó Pécs városához.

– Sok újdonsággal készülünk az idei adventre: még több fényfestéssel és látványosabb díszekkel várjuk a látogatókat. A neves fellépők és a kiegészítő programok is egyértelműen kifejezik: nem csak helyieket várunk, megéri távolabbról is ellátogatni a pécsi adventi vásárra – mondta el Bleszity Péter, a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

Az adventi vásáron 21 gasztronómiai és 32 kézműves kitelepülő termékeiből válogathatunk, akik garantáltan kiemelkedő minőséget képviselnek, ugyanis őket egy pályázat keretében választották ki.

Pécs neve a Zsolnay Fényfesztiválnak köszönhetően már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap 16.30-21.00 között egy ünnepi, animált, hetente fejlődő fényalkotást varázsol a Dzsámira a LaLuz Visual Studio.

Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Ezt minden pénteken, szombaton és vasárnap a Fényszórók csapata öltözteti fényköntösbe. Emellett szintén hétvégente lesznek láthatók az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai a Dzsámi homlokzatán.

A versenyre november 19-ig lehet nevezni, az eredményhirdetés december 21-én lesz a Széchenyi téren. A pályázat részletei: https://www.adventpecs.hu/rajzpalyazat

Minden pénteken, szombaton és vasárnap színpadi programok lesznek, fontos szerepet kapnak a hagyományok, ami teljesen új programelemet jelent a pécsi adventen.

Hetente más dramatikus adventi népi játék köszönti a belvárosba érkezőket, legyen az bölcsőcskézés, szentcsaládjárás, karácsonyi kántálás vagy háromkirály-járás. Szombatonként az ökumenia jegyében más-más felekezet képviselőjével zajlik a központi adventi koszorú gyertyagyújtása a Széchenyi téren.

December 19-én a Keret Alkotó Csoport Betlehemes felvonulást tart a Magtártól a Széchenyi térre, amelybe becsatlakozva a résztvevők együtt énekelhetnek, kántálhatnak velük. Ezt követően a Széchenyi térre érve „Áldott a te…” címmel tartanak Mária-játékot, amely bemutatja a Jézus születése előtti néhány hónap eseményeit.

A koncertek elsősorban a népzene, világzene, gospel és a capella stílusait elevenítik meg, fellép többek között a Muzsikás, a Wing Singers Gospel Choir, a Kentucky Harmony és a Hanga Banda.

December 11-én a Benkó Dixieland Band karácsonyi koncertje hallható, míg december 17-én, a gyerekek kedvence, a Rutkai Bori Banda lép színpadra. Rutkai Bori új mesekönyve és zenekarának téli lemeze tökéletes felvezetése a karácsonynak; a koncerten Bori színpompás, horgolt bábjaival kelti életre Mandulka manóanyó téli meséit. December 23-án a Kaláka zárja a fellépők sorát Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című koncertjével.

Vadonatúj helyszínként csatlakozik a Pécsi Nemzeti Színház az Adventi Erkélykoncertek programmal, melyben közreműködnek a Pécsi Nemzeti Színház színművészei és a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara.

A Székesegyházban a Pécsi Püspökség szervezésében hat alkalommal Adventi hangversenyt tartanak.

A Mesekuckóban hétvégente karácsonyi meseolvasással várja a gyerekeket Dániel András meseíró, Khaled-Abdo Szaida író, Herczeg Adrienn, Várnagy Kinga és Sólyom Katalin színművészek, Keresztesi József író, valamint Matta Lóránt és Czéh Dániel bábszínészek.

A gyerekek december 5-6-án találkozhatnak a Mikulással, a „techsimogató” során beülhetnek többek között tűzoltó és katasztrófavédelmi autóba, továbbá december 20-án begördül az Adventi Petőfi Karaván színpadkamionja is az adventi roadshow keretében a Kossuth térre.

A koronavírussal kapcsolatos jelenlegi szabályozások alapján az adventi vásár szabadon látogatható, míg a színpadi programokon való részvétel védettségi igazolványhoz kötött.