Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.11.16
A Jolsva melletti, kis eldugott falu Gömörrákos, a természetjáró és oktatási jellegű turizmus látványosságainak széles skálájával rendelkező térséggé válik.

Ez nemcsak a természeti különlegesség és a bányászati ​​múlt egyedülálló kombinációjának köszönhető, hanem különösen az önkéntesek tevékenységének, akiknek szenvedélyük a hagyományok megőrzése és céljuk, hogy minél több látogatót vonzanak Železník (Vasúti) domb alá.

Az önkéntesek aktivitásainak újabb eredménye a denevérek és erdei állatok éjszakai megfigyelése, biztosított bányászati ​​​üregekben.

A Rákoson, a Železník (Vasúti) domb alatt több érdekesség is található, például egy gótikus templom, egy várrom és egy bányászati ​​kiállítás is. Számos történelmi műemlék és számos természeti látványosság gazdag kínálata fellelhető a térségben, valamint a bányászati ​​tevékenység maradványai, biztosított bányászati ​​üregek formájában, melyek végig vezetnek a Kisdenevérek Tanösvényen.

Napközben kellemes sétán a tanösvényen, 14 megállón át megismerkedhetnek meg a felnőttek és a gyerekek a történelemmel, az állat- és növényvilággal, valamint a helyszín fő képviselőivel, a denevérekkel.

A denevérek a tanösvény melletti elhagyott bányákat választották telelésükre, így tavasszal és ősszel több száz denevér kiröppenését csodálhatjuk meg a védett bányaműveknél.

-Szerettük volna attraktívabbá tenni a tanösvényt néhány kivételes tapasztalattal, melyek az éjszakai állatokhoz, denevérekhez, kapcsolódnak. A napközben érkező látogató sajnos nem láthatja őket. Majd eszünkbe jutott, hogy idegenvezető által vezetett esti túrák alkalmával és speciális éjjellátó technológia segítségével láthatóvá válnak ezek az élőlények. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen élmény a látogatók számára is kivételessé teszi ezt a községet – mondja Július Pavelko, az ötletgazda, a Rákošská Cächa polgári társulás aktivistája.

A turizmuson belül egy új, érdekes terméke jött így létre a „Kisdenevérek tanösvénye – biztosított esti megfigyeléssel és megközelítő úttal” fejlesztési tervnek köszönhetően, amelyet a Besztercebánya Megyei Fejlesztési Ügynöksége, non profit szervezet (RA BBSK, n.o.) a Gömöri Regionális Turisztikai Szervezeten (OOCR) keresztül 3600 euró értékben támogatott.

Ennek a támogatásnak köszönhetően 5 db kiváló minőségű éjjellátóval gazdagodtak, amelyek a turisták számára rendkívüli élményt biztosítanak majd, amikor nemcsak a denevéreket, hanem az erdei vadakat is megfigyelhetik. A támogatás révén sikerült a környék legnagyobb látványosságairól tájékoztató, illetve irányjelző táblákat is kihelyezni a faluba, melyek eddig hiányoztak.

Ez az egyedülálló élmény már ma is elérhető a megyei élmény utazási irodán keresztül. Online megvásárolható a Besztercebánya Megye portálján www.zahoramizadolami.sk, a látogatók tavaszi és őszi hónapokban tudják megtekinteni a denevéreket.

Ahogy Jaroslav Hric, az OOCR Gömör ügyvezető igazgatója hozzátette: „Nagyon örülünk, hogy Szlovákiában teljesen egyedülálló élményt kínálhatunk a látogatóknak. Nem hatalmas tömegek számára jelent élményt, inkább a természet szerelmeseinek, a szokatlan helyeket kereső felfedezőknek. Gömörben gyönyörű a természet és az emberek, akik hajlandóak feltárni titkait és átadni azokat a látogatóknak, így rendkívüli hozzáadott értéket adnak a régiónk látogatásának.

„Véleményem szerint Rákos község és környéke jelentős potenciállal rendelkező hely a fenntartható turizmus fejlesztésében. Olyan egyedi látnivalók várják a turistákat, mint a jól megőrzött középkori freskókkal díszített templom, bányászati ​​kiállítás, vagy ez a nem mindennapi esti élményt nyújtó tanösvény. A régió legkevésbé fejlett régiói között élenjáró régió turizmusának fejlesztése nem egyszerű. A legjobban azonban annak örülök, hogy vannak, akik törődnek ezzel a régióval, és szeretnék fejleszteni” – mondta Ján Lunter, Besztercebánya megye elnöke.

Bővebb információ : https://bit.ly/3pQvJHI