Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.11.15

További korlátozások lépnek érvénybe számára hétfőtől Ausztriában, az oltatlanok csak sürgős elintéznivaló esetén hagyhatják el otthonukat. Az osztrák kancellár és a tartományi képviselők a rekordokat döntő Covid-fertőzésszámok miatt döntöttek a szigorítás mellett -adta hírül az euronews az AP-re hivatkozva.

Alexander Schallenberg szerint a járvány negyedik hulláma keményen sújtja az országot: “Ennek oka egyfelől a lényegesen fertőzőbb delta variáns, másrészt pedig sajnos az alacsony átoltottsági arány az országban. Míg a beoltott embereknél szerencsére csökken az esetszám, addig viszont exponenciálisan nő azoknál, akik nem kaptak oltást. Jelenleg a 18-59 éves korosztályban a be nem oltottak esetében a hétnapos fertőzési ráta 100 ezer lakosra vetítve 1700 fő” – mondta a kancellár.

Hétfőtől kijárási tilalom vonatkozik azokra, akik nincsenek teljesen beoltva, vagy nem tudják igazolni, hogy kigyógyultak a betegségből. Ők csak akkor hagyhatják el otthonukat, ha alapvető cikkekért indulnak bevásárolni, vagy dolgozni, esetleg orvoshoz mennek.

Az országban véletlenszerűen ellenőrizni fogják az embereket, a szigorítás a 12 éven fölöttiekre vonatkozik. A zárlatot egyelőre tíz napra rendelték el. Aki nem tartja be a korlátozásokat, arra akár 1450 eurós bírságot is kiszabhatnak.

Ausztriában az emberek körülbelül 65 százaléka kapta meg mindkét oltását – ez az arány Németországban 67,5 százalék. Ott is szigorítanak: Berlinben például hétfőtől az úgynevezett 2G-s szabály lép életbe és a vendéglátóhelyekre, múzeumokba, színházakba, edzőtermekbe, és a szalonokba is csak azok mehetnek be, akik vagy be vannak oltva, vagy már átestek a betegségen – írja az euronews.