Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.10.29

Vitalij Klicsko kijevi polgármester arra kérte az ukrán kormányt, hogy sorolja a fővárost is november 1-jétől a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriába.

A fővárosban így hétfőtől a közösségi közlekedési eszközöket csakis azok vehetik igénybe, akik felvették a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát, vagy negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Ugyanez vonatkozik a bevásárlóközpontok és a vendéglátóhelyek látogatóira, illetve személyzetére is. Az iskolákban a járványhelyzet javulásáig áttérnek a távoktatásra, az óvodák közül csak azok lehetnek nyitva, amelyekben az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a már vörös besorolásban lévő nyugat-ukrajnai Rivne megyében is annyira megteltek a kórházak koronavírusos betegekkel, hogy a régió három településén bővítették a koronavírusos betegeknek fenntartott részlegeket, további újabb két kórház pedig az egészségügyi minisztérium jóváhagyására vár ennek megtételéhez.

“Jelenleg a megyében a kórházi ágyak 76 százaléka foglalt, a tartalékok csak néhány napra elegendőek” – nyilatkozta Roman Szafonov, a régió tisztifőorvosa.


Jelenleg az országban már csak három régió – köztük Kárpátalja – van a legenyhébb kockázatú sárga besorolásban, tizenhárom az eggyel súlyosabb narancs, és nyolc került a vörös besorolású kategóriába. A kormány szerdai döntése szerint október 30-tól már 15 megye lesz vörös besorolású.  (MTI)