Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.10.26

Ukrajnában egyre súlyosbodik a járványhelyzet, a kormány válságstábja újabb két megyét sorolt át a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriába.

Október 26-tól vörös besorolásba kerül a nyugat-ukrajnai Rivne és a déli országrészben lévő Mikolajiv megye is. Ezzel együtt már kilenc megye lesz a 23-ból vörös besorolású, a legenyhébb kockázatot jelző sárga kategóriában már csak négy régió maradt – köztük Kárpátalja -, a többi a nagyobb kockázatot jelző narancs besorolásban van.

A kórházak telítődése miatt a főváros is napokon belül vörös kategóriába kerülhet.

Ukrajnában a vörös kategóriába sorolt régiókban a szabályok szerint a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat csak azok látogathatják, akik megkapták a védőoltás mindkét dózisát, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, ahol az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

Tarasz Zsiraveckij, a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) egyik diagnosztikai központjának vezető orvosa vasárnap a Telegram üzenetküldő portálon azt írta, hogy a kórházi ellátásra szoruló Covid-betegek számának gyors növekedése miatt akár 10-14 napon belül összeomolhat az ukrán egészségügyi ellátórendszer. Emlékeztetett arra, hogy szombaton csaknem hatezren kerültek kórházba.

Közben az ukrán állami vasúttársaság azt közölte, hogy oltási pontokat hoznak létre valamennyi régióközpontban a vasútállomásokon, továbbá a kijevi Boriszpil repülőtéren is.

Tájékoztatásuk szerint azóta, hogy október 21-én életbe lépett az a rendelkezés, amely szerint a régiók közötti közösségi közlekedés csak oltási igazolással vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel vehető igénybe, szombatig 340 embert nem engedtek felszállni, ami az utasok 0,5 százalékát teszi ki.

Ukrajnában vasárnapra 20 791-gyel 2 769 405 nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 386-tal 63 872-re, az aktív betegeké pedig több mint 14 ezerrel 329 757-re. Az elmúlt napban 5924 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter közlése szerint eddig a 42 milliós lélekszámú Ukrajna felnőtt lakosainak mintegy 30 százalékát oltották be. A legfrissebb adatok alapján valamely oltás mindkét dózisát csaknem hétmillióan vették fel, további több mint 1,9 millióan pedig még csak az első adagot. Szombaton 177 730 embert oltottak be az országban. (MTI)