Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.10.16

Brüsszelben péntektől csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőket fogadhatnak belső helységeikben az éttermek, a bárok, a rendezvényközpontok, igazolásra lesz szükség a beltérben rendezett sporteseményeken való részvételhez is.

Az intézkedéssel a hatóságok célja az átfogó lezárások elkerülése, valamint azt remélik, hogy egyre többen igénylik majd a koronavírus elleni oltást.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők péntektől kizárólag a vendéglátóhelyek teraszain foglalhatnak helyet, illetve csak szabadtéri rendezvényeken vehetnek részt.

Az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése az ülővendégek számára nem kötelező, a belső helységekben való mozgáshoz azonban a maszk használata szükséges. Magánrendezvényekre a szabályozás nem vonatkozik.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők negatív koronavírus-tesztet (PCR-teszt) is felmutathatnak, ára jelenleg 40 euró (mintegy 14 500,- forint). A gyógyszertárakban kapható gyorstesztek ára 30 euró (mintegy 11 ezer forint).

A rendelkezés betartását a hatóságok fokozottan ellenőrzik, a szabályokat megszegő vendéglátóhelyek tulajdonosai akár 500 euró (mintegy 180 ezer forint), a rendezvényszervezők akár 2500 euró (mintegy 900 ezer forint), a vendégek pedig legkevesebb 50 eurós (mintegy 18 ezer forint) bírságra számíthatnak.

Védettségi igazolványra a tizenhat éveseknél idősebbek esetében lesz szükség, idősotthonokba belépni 12 éves kor felett nem lehet ilyen igazolás nélkül. A védettségi igazolvány birtoklására és ellenőrzésére vonatkozó, pénteken bevezetett szabályozás január 15-ig marad hatályban, a határidő a járványügyi helyzet alakulásával változhat.

Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű régiójában a brüsszelihez hasonló szabályozás november elsején lép érvénybe. Flandria, Belgium északi, flamand nyelvű országrésze még nem döntött az oltottaknak nagyobb szabadságot, az oltástól vonakodóknak pedig a korlátozások fenntartását jelentő szabályozásokról.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság pénteki tájékoztatása szerint az elmúlt hétnapos időszakban feljegyezett új koronavírus-fertőzéses estek száma 19 százalékos növekedést mutat az előző hétnapos időszakhoz képest. A hét folyamán 2277 ember fertőződött meg Belgiumban. Kórházba naponta 60 beteget szállítottak, ez a mutató 5 százalékkal emelkedett.

Belga kórházakban jelenleg 790 fertőzöttet ápolnak, közülünk 192 embert intenzív osztályon kezelnek. Naponta átlagosan 11 ember halt meg a vírus szövődményeiben, 47 százalékkal többen, mint az előző hét napban.

A járvány kezdete óta 1 millió 276 ezer 221-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal és 25 732-en haltak meg a szövődményekben Belgiumban. (MTI)