Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.10.10
A pálinka nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike, mely világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben - hangozott el az OMÉK-on, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadóján.

A pálinka nemzetünket autentikusan bemutató itallá vált, melynek helye van a magasabb igényű gasztronómiában is. A pálinka és a törkölypálinka előállításának technológiai háttere, megbecsültsége tovább nőtt, illetve bővült a pálinkafőzési kapacitás.

Az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, melynek célja az volt, hogy széles közönséggel megismertethessék a kiváló hazai minőségű pálinkákat, valamint a fogyasztókban tudatosítsák a párlat gasztronómia jelentőségét, a kulturált, mértékletes fogyasztásának fontosságát. 

A korábbi évekhez hasonlóan az idei verseny lebonyolítása szakmai elnök vezetésével, az Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai főosztály irányításával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szoros együttműködésével került sor. 

A 2021-es Nemzeti Pálinkakiválóság Programra 23 pálinkaház 144 tétellel nevezett, ebből összesen 22 pálinkafőzde 78 tételét díjazták.

A független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezett bírálata alapján összesen 56 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pedig TOP Pálinkakiválóság minősítést kapott.

2021-ben az Agrárminisztérium pálinkája címet Gyulai Pálinka Manufaktúra Érlelt Szilva Pálinkája nyerte el. Az elismerést tavaly az Árpád és Vadász Pálinka – Prémium Piros Vilmos Pálinkája kapta, míg 2019-ben a Márton Pálinkafőzde Magyar Kajszibarack Pálinkája vehette át a díjat. 

Az évek során nagyon sokat változott a verseny, idén is a hazai pálinkaházak színes kínálatából kerültek kiválasztásra azok a tételek, melyek magas minőségüknek köszönhetően méltán képviselik az ágazatot. Hozzátette, a korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészül majd a Pálinkakiválóságok Könyve 2021 című kiadvány, amelynek bemutatójára előreláthatóan novemberben kerül sor. A könyv elektronikus és nyomtatott formában is elérhető lesz év végére. (Agrárminisztérium)

Fotó: Fekete istván