Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.09.28

Bemutatták a Vadászat és vadgazdálkodás Magyarországon című albumot, a több mint 400 oldalas kiadványt a világkiállítás alkalmából készítették.

A négy fejezetből álló albumot az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon tartott szakmai rendezvényen Budapesten mutatták be.

A kiadvány olvasmányosan, képekkel gazdagítva, érzékletesen mutatja be az ország teljes vadállományát és növényföldrajzát. A fotók túlnyomó többsége tájazonos, behatárolható rajta az adott tájegység az országon belül. A könyv óriási értéke, hogy a benne található összes fotó hiteles.

Az erdőgazdálkodás a vadgazdálkodással együtt jelenik meg a könyvben, utalva arra, hogy a magyar erdőgazdálkodás milyen irányba halad a természetvédelemmel, tájgazdálkodással együtt. Mindenhol az ott élő vadfajok, vadászható és nem vadászható állatok jelennek meg.

A könyvben számos gímszarvasfotó található, a címlapon pedig a dámszarvas. A könyvben szereplő trófeák reprezentálják a magyar élőhely és vadgazdálkodás minőségét.

Blaumann Ödön vadfotós szerint a kiadvány hiánypótló, hasonló nem jelent meg az elmúlt években. Egy-egy fotó elkészítése akár öt perc, de akár tíz év is lehet – mondta a fotós.

A kötet előszavában Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos azt írta: hiánypótló kötetet tart a kezében az olvasó, hiszen ilyen átfogó, az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás óta elismerten világhírűként aposztrofálható, a magyar vadászatot és vadgazdálkodást bemutató album ez idáig még nem készült.

A könyv a természet rezzenéseit, valamint hazánk egyedülálló természeti értékeit hivatott az utókor számára egyfajta időkapszulaként megőrizni, miközben a jelen emberének is méltó mementót állít arról, hogy milyen gazdag világ terül el a települések határain túl. (forrás: MTI)