Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.09.19
A nyárt idéző időjárás kegyeibe fogadta a szeptember 10 és 12 között tartott rendezvényt, ami sokaknak maradandó élményt adott. Gyöngyös és térsége régóta ismert a szőlő termesztéséről és borkészítéséről kihasználva a Mátra-hegység vulkanikus talaját és földrajzi fekvését.

A várost nem véletlenül hívják a szőlő és bor városának, illetve a Mátra kapujának. A hazai sztárfellépőket felvonultató gyöngyösi fesztivál szervezői évek óta küldetésüknek tekintik, hogy lehetőséget biztosítsanak a helyi amatőr tehetségek bemutatkozására is.

Ennek szellemében állították össze a fesztivál programját. A délelőtti és a koradélutáni órákban a helyszínen szinte csak játszó gyerekeket és szüleiket, valamint főleg a Mátrában üdülő, kisebb
emléktárgyakat vásárlókat lehetett látni. Érezhetően a nagyobb többség a hőség elmúlására, a borkóstolásra és főként a színpadi fellépések megtekintésére készült.
A rendezvény minden eseménye ingyenesen látogatható volt, de a hatályos jogszabálynak megfelelően védettségi igazolvány meglétére volt szükség a színpad közvetlen környezetében, amit szalagkordonnal zártak le.

A fesztivál első napján, pénteken 17 órakor kezdődtek a szabadtéri programok, 18 órakor Korda György és Balázs Klári lépett, nagy sikert aratva a színpadra.

Majd Hiesz György a város polgármestere nyitotta meg az eseményt.

A Fő téren felállított nagyszínpadon fellépett többek között a Vidróczki Néptáncegyüttes, a Meseházikó, a Virtus Kamara Táncegyüttes, valamint a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola Tánctagozata és a Dance Land Táncstúdió.20 órai kezdettel a Hooligans adott koncertet, főként a fiatalabb korosztálynak.

A Fő téri kapualjakban rendeztek kiállítást a Gyöngyösi Műhely alkotóinak, a népművészet iránt érdeklődők pedig palóc mintákon kipróbálhatták a hímzési technikákat is. Másnap, szombaton délután gyermekműsorokkal várták a színpad elé a közönséget.

Szintén szombaton rendezték meg immáron 21. alkalommal a Görgényi Lászlóról elnevezett szüreti gulyásfőző versenyt, majd az öt-fős bírálók eredményhirdetését, valamint Borban az igazság -elnevezésű helytörténeti vetélkedőt.

Este, a nagykoncerteket követően a Random Acoustic és Mága Alex akusztikus térzenéje, valamint Majka&Curtis szórakoztatta a kilátogatókat. Vasárnap is tartogatott zenei eseményeket, amelyek közül a közismert ByAlex és a Slepp este nyolc órai órai fellépését lehet kiemelni.

A város szívében kialakított szüreti sétányon tizenkilenc mátrai borász kínálta különleges, hazai és nemzetközi megmérettetésen díjat nyert borait, melyeket a szokásoknak megfelelően most is megváltott borzsetonok ellenében lehetett megkóstolni.

A kísérő programok között szerepelt többek között a Hanisz Imre téren felállított vidámpark volt, ami vasárnap délután a Szent Bertalan utcában egy készségfejlesztő játszótérrel egészült ki.

A rendezvényről további információk találhatók a következő weboldalakon: (Gyöngyös (gyongyos.hu) és a Gyöngyös Város Hivatalos Oldalán (Gyöngyös Város Hivatalos Oldala | Facebook), valamint a Mátra Művelődési Központ
(Mátra Művelődési Központ | Facebook) és a Gyöngyösi Fesztiválok (Gyöngyösi
Fesztiválok | Facebook) Facebook oldalán.

Szerző és fotók: Párvy Tivadar