Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.08.26
A Duna óbudai oldalán a római időkben díszes paloták és gazdag lakóházak álltak, valamint itt voltak a magas rangú tisztviselők lakóházai is. A Hercules Villaként ismert lakóháznál a feltárást végző archeológusuk semmiféle utalást nem találtak az épület tulajdonosára és a társadalomban elfoglalt helyére. Egy biztos, a tulajdonos, a ranglétra felső fokán, bőséges anyagiak között élt.

Ugyanez vonatkozik a villa elnevezésre is, mivel a rómaiak a lakóház meghatározást használták. Ennek egyik ékes bizonyítéka a művészien készített díszteremben lévő mozaik, amelynek alapanyaga – a szakértők szerint – Alexandriából származik.

A villa romjai a szomszédos általános iskola alapozásánál kerültek elő. Az itteni lakóház elődje valószínűleg a század első felében épített kis villa lehetett. A villát a Kr. utáni 2. század elején építették, miután Aquincum Pannónia székhelye lett, és elkészítették a helytartói palotát is. Erre építették a 2. században a villát. A 3. század elején bővítették, a falakat freskókkal borították, a padlót pedig mozaikokkal fedték.

Az ásatások 1958-ban kezdődtek, majd konzerválták és a hozzátartozó romkerttel együtt 1967-ben nyitották meg a látogatók előtt a főváros harmadik kerületében, a Meggyfa utcában.

A palotán kívül a katonaváros északi szélén más, különböző rendeltetésű építmények sorát emelték, köztük díszes lakóépületeket a helyi tisztségviselők számára.

A szarmata és a germán népek ismétlődő támadásai, a megromlott biztonság következtében az aquincumi katonaváros lakott területei beszűkültek. A Hercules villa sem volt már többé biztonságos a tulajdonosok számára, így az épület elhagyására kényszerültek. A kiürítést követően a lakóház pusztulni kezdett. A városszéli romos épületek helyén, a 4. század első harmadától fokozatosan jöttek létre a későrómai temetők. Ezt követően a ház állaga fokozatosan romlott, majd össze is dőlt.

Az ókori mozaikot és freskómaradványokat a diákok nemcsak megcsodálhatják, de nyaranta foglalkozások keretében el is sajátíthatják a mozaik és freskókészítés alapjait.

Bővebb információ: https://visitobuda.hu/hercules-villa-budapesti-torteneti-muzeum-aquincumi-muzeum/

Szöveg és fotók Párvy Tivadar