Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.08.26

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra – derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.

 A belga sajtó csütörtöki beszámolója szerint amíg Flandriában – Belgium flamand nyelvű tartományában – 91 százalékos a 14 évesnél idősebb lakosság beoltottsága, a francia nyelvű Vallóniában pedig 80 százalékos, addig a brüsszeli régió azonos korú lakosságának alig 64 százaléka szerzett védettséget a koronavírussal szemben.

A belga főváros vezetésének célja, hogy október végéig a régió teljes lakosságának legalább 65 százaléka teljes védettséget élvezzen a koronavírussal szemben. Mivel a cél eléréséhez 16 ezer oltást kell beadni hetente, szeptembertől a közép- és felsőfokú képzést biztosító iskolákban, egyes vállalatok telephelyein, bevásárlóközpontokban, valamint a parkokban és játszóterek közelében létrehozott mobil oltópontokon, például az erre célra kialakított buszokon is lehetőség lesz megkapni a koronavírus elleni oltást.

A brüsszeli kezdeményezéshez hasonló, az oltási kedvet serkentő akciót várhatóan más nagyvárosok is indítanak az egyes kerületeikben tapasztalt alacsony beoltottsági arány javítására – közölték.

A beszámolók szerint október elsejétől újra megnyithatnak a zenés szórakozóhelyek Brüsszelben. Noha a nyitás részleteinek kidolgozása még folyamatban van, illetve a vonatkozó rendelkezés hatálybalépését az aktuális járványhelyzettől tették függővé, a koncerthelyszíneket és a táncos szórakozóhelyeket várhatóan csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják majd. A helyszínek üzemeltetőinek szigorú biztonsági és higiéniai szabályoknak kell eleget tenniük, egyebek mellett megfelelő szellőzést kell biztosítaniuk a helyiségekben.

Beszámoltak arról is, hogy a jövő hét elejétől mindazoknak, akik fertőzött emberrel kerülhettek kapcsolatba, koronavírustesztet kell végezniük. A rendelkezés azokra is vonatkozik, aki már megkapták a vakcina mindkét adagját. A fertőzésveszély szempontjából magas kockázatúnak mások mellett a járványadatok alapján vörös besorolású országokból érkező utazók számítanak.

A belga közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés terjedése az elmúlt hét nap viszonylatában négyszázalékos növekedést mutat. Az elmúlt hétnapos periódusban 1967-re emelkedett az újonnan fertőzöttek átlagos napi száma.

Naponta átlagosan több mint 57 embert szállítanak kórházba a koronavírus-fertőzés miatt, ami 5 százalékos csökkenést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Jelenleg 628 beteget ápolnak belga kórházakban, hat százalékkal többet, mint egy hete. Köztük 97-en részesülnek intenzív ellátásban, arányuk egy hét alatt 4 százalékkal emelkedett. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az előző időszakhoz képest 74 százalékkal többen, naponta átlagosan majdnem hatan haltak meg.

A járvány megjelenése óta 25 348 halálesetet köthető az új típusú koronavírushoz és 1 millió 173 ezer 108-an fertőződtek meg Belgiumban. (MTI)