Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.08.25
A magyar erdők évezredek óta lelki feltöltődésünk helyszínei, ezért határozta el az Agrárminisztérium, hogy a Miniszterelnökséggel karöltve minden állami erdőgazdaság területén egy-egy, összesen 21 erdei kereszt felállításával járul hozzá az 52. Eucharisztikus Világkongresszus célkitűzéseinek megvalósításához.

A Szinva-forrás a miskolci emberek számára az élethez fontos vizet adja. Innen ered ugyanis a Szinva-patak, amely végigfolyik Lillafüreden és belőle lesz a híres vízesés. A 4 méter magas, tölgyfából készült kereszt rajta az 52. Eucharisztikus Világkongresszus mottójával: „minden forrásom belőled fakad”, amely „a jövőben minden erdőjáró figyelmét az élet forrásának fontosságára irányítja majd.”

A természet ránk bízott csodáinak megóvásában mindannyiunknak felelőssége van és ezzel a szemlélettel dolgoznak nap, mint nap a hazai erdőterület mintegy felét kezelő állami erdőgazdaságok szakemberei is. A keresztet állító ÉSZAKERDŐ Zrt. több mint 100 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A turisták által gyakran látogatott Bükk, a Zempléni-hegység és az Aggteleki-karsztvidék jelentős része az illetékességi területükhöz tartozik. Mint mindenhol Magyarországon, az állami erdőgazdaság ebben a térségben is számos történelmi, vallási emlékhelyet, kolostorromokat, képes fákat, erdei kereszteket gondoz és tart fenn. Ezek sorában kiemelkedő helyet foglal el mostantól ez az emlékkereszt, amely reményei szerint iránymutatást adva az évszázadok során zarándokhellyé, az ember és a természetfölötti kapcsolatának helyszíné válhat.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a többi erdőgazdasággal együtt egy kereszt állításával szeretne tisztelegni az 52. Eucharisztikus Világkongresszus megrendezése előtt. (Agrárminisztérium)